Blogg

Vad gör Kronofogden?

Myndigheten har i uppdrag att hjälpa de som inte får betalt i tid men också stödja de som inte har möjlighet att betala. Kronofogden har tre huvudsakliga uppdrag och de samarbetar med Skatteverket och Tullverket.

Tillsammans ska dessa tre aktörer göra följande:

  • Se till så att finansieringen av den offentliga sektorn sköts
  • Skapa ett samhälle som fungerar för både näringsliv och samhällets medborgare
  • Arbeta för att förhindra brottslighet i vårt land

Kronofogden finns till för både privatpersoner men även offentliga personer. En kändis som varit i blåsväder på sistone är ju Annika Strandhäll Kronofogden, som hade skulder hos Kronofogden, vilket inte såg bra ut i hennes yrkesroll.

Om du får ett krav

Är det så att du eller ditt företag får ett brev innehållandes ett krav så är det viktigt att du tar ställning till detta. Den som skickat kravet, har tagit kontakt, genom Kronofogden. Borgenären anser att du eller företaget har en skuld till personen och denna skuld ska betalas. Kronofogden brukar inte ta ställning till om kravet är rätt eller fel utan det är du som gäldenär som ska göra detta. Det finns två möjligheter för att svara borgenären och de är följande:

  • Logga in på mina sidor och ge ett svar där.
  • Ring Kronofogden och ha gärna brevet lättillgängligt så att du kan svara på frågor gällande vilket nummer ärendet har, med mera.
  • Signera och skicka in delgivningsdokumenten i det svarskuvert som följer med brevet.

Viktigt är att du svarar för att visa på att du tagit emot brevet.

Kronofogden knackar på

Är det så att du inte har möjlighet att betala kommer Kronofogden att göra utmätning. Hur ett sådant scenario kan gå till har bland annat visats den engelska i tv-serien ”Kronofogden knackar på”. Där får man följa den brittiska kronofogden då de besöker olika familjer för att driva in skulder.

Försäljning sker via auktionstorget

Kronofogden säljer egendomar för att driva in pengar. Hus till salu finns här på denna sidan och vid tur ser Kronofogden till att din skuld försvinner. Genom Kronofogden auktion kan skulden betalas. Utmätning kronofogden behöver ej göras igen.

Om du inte kan betala

Är det så att du har för höga skulder och inte kan betala kan du ansöka om skuldsanering. Det finns också en del långivare som erbjuder lån trots kronofogden och det i sin tur kan göra att du kan lösa dina befintliga skulder.

Kronofogdens hemsida finns till för dig

Har du frågor om dina skulder så kan du besöka hemsidan. Kontakta kundtjänst antingen via telefon eller genom att besöka deras kontor, till exempel Kronofogden Göteborg. På Kronofogdens hemsida kan du också se lediga jobb.