Blogg

Anders Melander Una Furtiva Lagrima

Den svenska popmusikern och kompositören Anders Melander har varit en del av Nationalteatern där han främst var låtskrivare. Dessutom har han i popduon Cue som musiker skrivit hitlåten Burnin som låg på topplistan under 4 veckor. Trots att Anders Melander är känd för sina uppträdanden har han också i rollen som låtskrivare varit aktiv inom filmmusik.

Una Furtiva Lagrima i serien Ebba och Didrik

En furtiv tår, med andra ord Una furtiva lagrima, är en del av den italienska operan L’elisir d’amore av Gaetano Donizetti. Det är tenoren Nemorino som sjunger om omöjlig kärlek mellan en enkel man och en vacker kvinna. Det finns i den svenska TV serien Ebba och Dridrik en version av Anders Melander Una Furtiva Lagrima som låtskrivaren har anpassat för serien.

Filmmusik och musik för TV serier

Förutom att Anders Melander har gjort sin version av Una Furtiva Lagrima i serien Ebba och Didrik har han också gjort filmmusik. Filmen Tsatsiki – vänner för alltid, blev populär i Sverige då den kom ut 2001.

I dramafilmen som är svensk-norsk-dansk har Anders Melander bidragit med filmmusik. Dessutom skrev Melander även filmmusiken till filmen Rika barn leka bäst. Det är en svensk komedifilm från 1997 som är en filmatisering av Carin Mannheimers pjäs, Rika barn leka bäst.