Teknik

Att tänka på om du ska köpa elsparkcykel

Idag kan du se elsparkcyklar eller elscooter som de också kallas, nästan överallt. De är ett vanligt inslag i statstrafiken. För ett par år sedan var det vanligare att hyra en elsparkcykel en kortare tid, till exempel om du var i stan ett par timmar.

Många av de som prövade elsparkcyklarna insåg att de var smarta och smidiga att använda. På senare tid har alltfler köpt en egen elsparkcykel. Med en elspark tar du dig fram snabbt. Dessutom är det både billigt och miljövänligt att köra elscooter.

Bäst elscooter för dig som vill ha en lång räckvidd

Funderar du på att köpa en elsparkcykel behöver du veta vad du ska tänka på för att få den bästa elsparkcykeln som passar just för dig.

Innan du bestämmer dig för vilken modell du vill ha kan du se alla elsparkcyklar som är bäst i test här. Då kan du jämföra räckvidden på de olika märkena som finns på marknaden. Den vanligaste räckvidden på en elscooter är cirka 25-30 km innan du behöver ladda upp batteriet igen.

Men om du planerar att använda din elsparkcykel för lite längre sträckor så finns det också modeller med en räckvidd på 60-80 km. De flesta elsparkcyklar har en hastighet på ungefär 25 km/h. Det finns elsparkcyklar som går ännu snabbare. Köper du en snabbare modell måste du förhålla dig till andra regler. Det kan resultera i att du inte kan köra din elscooter överallt.

En lätt eller tung elscooter

En lätt eller tung elscooter

Du kan köpa elsparkcyklar i flera olika modeller och elscootrarna varierar en hel del i vikt. Ska du använda din elsparkcykel när du pendlar till jobb eller skola är det smart att välja en elsparkcykel som inte väger för mycket. En lätt elscooter väger mellan 15-20 kilo och är relativt enkel att lyfta ombord på bussen eller tåget.

Tänker du istället använda din elscooter på lite längre sträckor med tuffare terräng behöver du en elsparkcykel med större batteri. Ett större batteri gör så att elscootern väger mer och de tyngre modellerna brukar väga mellan 20 och 30 kilo.

Tänk på din egen vikt

En annan anledning till att läsa ett elsparkcykel test är för att få reda på hur mycket vikt själva elsparkcykeln tål. De flesta elsparkcyklar har en maxvikt på omkring 100 kilo. För att vara på den säkra sidan bör du köpa en elsparkcykel som klarar 10 kilo mer än din egen vikt.

Övriga funktioner

Förutom hastighet, räckvidd och vikt har dagens elscootrar andra smart funktioner som du bör ha koll på. En del elscootrar har en digital display där du kan få info om batteritid och hastighet. Det finns också modeller med inbyggd bluetooth som gör att du kan läsa din sms direkt på displayen. Kontrollera också om elscootern går att fälla ihop, detta gäller särskilt dig som tänker använda din elscooter i lokaltrafiken eller om du vill kunna lägga in den i bagaget på bilen.