Hälsa

Så här är det bäst att gå i skor för att inte skada kroppen

Att ta hand om sina fötter är något som ibland glöms bort. Man tar för givet att fötterna är tåliga och starka. Men det är viktigt att välja rätt skor för att inte skada kroppen på lång sikt. Här kommer några tips för vad du ska tänka på när det kommer till sulor och val av skor.

Skornas påverkan på kroppen

Skor påverkar kroppen på flera olika sätt. De kan till exempel orsaka smärta i fötterna, lederna och ryggen. Dåligt passande skor kan också orsaka missformningar i fötterna, som hallux valgus eller hammartå. Dessutom kan skor med höga klackar orsaka problem med balansen, och öka risken för fall och skador. Om du till exempel går mycket, bör du välja en sko som är bekväm och stötdämpande. Det är också viktigt att titta på storleken och passformen på skon. Alla har olika fötter så det är viktigt att använda skor som passar dig. En sko som är för liten eller för stor kan orsaka smärta i fötterna. I allmänhet är det bra att ha skor som passar väl, är bekväma och ger stöd åt foten.

Pelotter – en lösning på dina problem

En pelottsula är en speciellt konstruerat inlägg för problem i framfoten som används för att minska trycket mot undersidan av foten. Skosulan används för att ge stöd och komfort till foten. En pelott lyfter upp framfoten vilket minskar trycket om främre fotvalvet sjunker ihop. Pelotten har en mjuk yta och är ofta gjord av latex eller gummi. Pelotten minskar trycket på foten och motverkar på så sätt smärtor i lederna. Pelotten kan användas av alla, men är särskilt lämplig för personer som har svårt att gå eller stå på grund av smärtor i fötterna eller lederna. Det finns olika typer av pelotter beroende på vilken typ av problem du har. Pelottsulan placeras i skon och kan enkelt tas ur skon när du inte behöver den längre.

Olika typer av skor

Det finns olika typer av skor som är bra för kroppen, beroende på vad du använder dem till. Om du till exempel går mycket, är det bra att ha skor som stödjer foten och ger bra dämpning. Du kan också ha skor med inlägg som pelotter, om du har ont i fötterna eller problem med ryggen. När du tränar är det också viktigt att ha skor som passar just den aktiviteten, så att du inte riskerar att skada dig.

Tänk på detta när du väljer skor

Det finns många olika saker du bör tänka på när du väljer skor som är bra för kroppen. Du bör titta på storleken, passformen och materialet. Storleken är viktig eftersom du inte vill ha skor som är för små eller för stora. Passformen är också viktig, eftersom du inte vill ha skor som klämmer eller trycker på fel ställen. Materialet är också en viktig faktor, eftersom det kan vara skönt att ha andra material än bara läder mot fötterna. Du bör också titta på hur skorna ser ut, eftersom det finns många olika typer av skor som passar olika tillfällen. Att välja skor med bra stöd och dämpning kan vara till din fördel. Det är viktigt att ha bra stöd för foten, så den inte belastas på ett ojämnt sätt. Dessutom är det bra om skorna har en bra dämpning, så att foten inte tar emot alla stötar från marken.

Gå barfota ibland – det är bra för hälsan

Även om du inte är på stranden så bör du ibland gå barfota för att låta dina fötter vila. Du kan gå barfota i hemmet eller i trädgården. Gå barfota så mycket du kan, det finns många fördelar med att låta fötterna vila från skor och huden på fötterna andas. Det är verkligen bra för kroppen att gå barfota, eftersom det stärker musklerna i foten och underbenet. Dessutom minskar det risken för skador på foten, eftersom den inte ansträngs på samma sätt som när du bär skor. Att gå barfota är nyttigt för många skäl. Det är bra för musklerna i foten och benen, eftersom du använder dem på ett annat sätt när du går barfota. Dessutom ökar cirkulationen i benen, vilket kan vara bra om du har svårt att sova på natten. Att gå barfota är också bra för huden, eftersom den inte blir lika torr och fnasig. Du kan till och med förebygga vissa hudproblem genom att gå barfota, såsom atopisk dermatit. Det finns alltså flera fördelar med att gå barfota, både för kroppen och huden. Så ta av skorna och njut av naturen.

När du använder skor är det viktigt att tänka på att du använder rätt skor för rätt aktivitet. Beroende på om du har några problem med fötterna eller lederna så kan du med fördel använda olika typer av skosulor. Det är en hjälp på vägen för att inte skada kroppen, utan istället må så bra som möjligt.