Livsstil

Så skapar du en juridiskt trygg framtid

Kanske enkelt nu, men svårare sen

Som ung och frisk är det enkelt och självklart att ta hand om sin ekonomi på egen hand. Men vad händer i framtiden om du till exempel skulle bli sjuk eller allvarligt skadad och inte längre själv kan sköta alla de ärenden som hör till ditt hushåll?

När du inte längre kan ta hand om dina angelägenheter kan tingsrätten utse en god man till dig. Det är en person som fattar beslut och utför administrativa uppgifter i ditt ställe. En god man kan till exempel ansöka om hemtjänst och bidrag, betala räkningar och företräda dig vid köp och försäljningar. Systemet med en god man god man ger mycket trygghet, men är inte alltid det bästa att förlita sig på. Det finns nämligen inga garantier för att din gode man är någon du själva hade valt..

Vem tar hand om mig när jag själv inte längre kan?

Du eller dina anhöriga kan föreslå till tingsrätten vem som hade varit en passande god man, men beroende på varför en god man behövs är det inte säkert att du är kapabel att komma med ett förslag, och det är inte säkert att personen du föreslår blir utsedd.

Lyckligtvis finns det ett sätt för dig att en bra bit på förhand själv bestämma vem som ska ta hand om dina angelägenheter den dag du inte längre kan. Det gör du genom att skriva en framtidsfullmakt.

Varför en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är ett juridiskt dokument som låter dig utse en eller flera personer till att sköta dina personliga och ekonomiska angelägenheter i framtiden. Framtidsfullmakten börjar såklart gälla i framtiden, men mer specifikt än så: den träder i kraft den dag du inte längre kan fatta välgrundade beslut. Den som har framtidsfullmakten kan alltså först företräda dig när det behövs, och du behåller makten över ditt eget liv så länge som möjligt.

Att skriva en framtidsfullmakt är ett smart sätt att se till att någon du litar på sköter om dina angelägenheter, samtidigt som du undviker att hamna i en lång ansökningsprocess om en god man. Med en framtidsfullmakt kan du känna dig trygg med att någon du litar på direkt kan kliva in och sköta dina bestyr när det behövs.

Upprätta den i tid – helst redan i dag!

Det är viktigt att ha i åtanke att det en dag kan vara för sent att upprätta en framtidsfullmakt. Du behöver nämligen vara vid dina sinnes fulla bruk när den skrivs och signeras. Väntar du för länge finns risken att du inte längre kan skapa en juridiskt giltig framtidsfullmakt. Skapa därför din framtidsfullmakt redan i dag.

Skapa din framtidsfullmakt med Jurio

Med Jurio är det både smidigt och prisvärt att skriva en framtidsfullmakt. Du skapar den enkelt online genom att svara på frågor i vårt smarta formulär. Baserat på dina svar skapas en framtidsfullmakt helt anpassad efter dina behov och önskemål. Du blir klar på bara 10 minuter och sparar tusenlappar jämfört med priset hos en traditionell advokat.

Kom igång med din framtidsfullmakt redan idag!