Livsstil

Att jobba hemifrån blir allt vanligare. Hur skapar man en perfekt arbetsplats hemma?

Om du jobbar hemifrån, antingen på deltid eller heltid, är det viktigt att du har en funktionell arbetsplats hemma som hjälper dig att vara produktiv. Eftersom alla har olika behov när det kommer till de tekniska delarna, som antal datorskärmar och rätt musmatta, går vi inte in på detta.

Här fokuserar vi istället på möblerna som gör ett hemmakontor och vad du bör tänka på för att kunna jobba hemifrån med samma resultat som när du är på kontoret.

Välj ett praktiskt skrivbord som passar just dig

Det första ett hemmakontor behöver är ett riktigt skrivbord. Många väljer ofta att förvandla köksbordet eller uteplatsen till en tillfällig arbetsplats och det fungerar ju bra ett tag. Men om du jobbar hemifrån varje vecka eller på heltid bör du absolut investera i ett riktigt skrivbord.

Många möbelbutiker har breda sortiment av skrivbord som passar de flesta hemmakontor. Vare sig du behöver väldigt stor arbetsyta för dina många skärmar eller bara ett litet bord för din bärbara dator kan du med all säkerhet hitta ett skrivbord som passar dina behov. Föredrar du att stå upp och jobba kan du kika på ståbord eller modeller som går att höja och sänka så att du kan växla mellan att stå eller att sitta när du känner för det.

Investera i en ergonomisk kontorsstol

Har du en dedikerad kontorsplats hemma är det praktiskt att köpa en riktig ergonomisk kontorsstol. Du kanske till och med kan skaffa en likadan stol som du har på kontoret. Om ditt hemmakontor däremot behöver smälta in med resten av inredningen i hemmet kan det istället vara bättre att titta på en modell som har armstöd och justerbart ryggstöd utan att för den delen se ut som en traditionell kontorsstol.

Det viktigaste när du väljer en stol till hemmakontoret är att stolen ska kunna anpassas på höjden och att armstöden ska passa både hur du sitter och ditt skrivbord. Eftersom du kommer att spendera flera timmar i din stol även när du jobbar hemifrån är ergonomi väldigt viktigt att tänka på.

Ett fotstöd för att skona benen

När du har ditt skrivbord och en skön kontorsstol kan det vara smart att även skaffa ett fotstöd. Genom att vila fötterna ett fotstöd i rätt vinkel kan du skona dina lår och vader och förebygga både värk och kramper. Ett fotstöd är en väldigt billig investering som kan göra stor skillnad för ergonomin på din arbetsplats hemma.

Korrekt ljus håller dig alert och gör videosamtalen bättre

Något som är lätt att glömma när man designar sitt hemmakontor är ljuset. Kontorsbyggnader och de flesta andra arbetsplatser har starkt, direkt, vitt ljus för att du ska hålla dig pigg och alert när du jobbar. Du kan ofta se skillnaden om ditt kontor har en välkomnande lobby med mjukt, varmt ljus medan arbetsrummen använder sig av vitt ljus.

För att vara produktiv och inte känna sig sömnig efter ett par timmar av jobb hemma bör du försöka att återskapa denna typ av “kontors-ljus” hemma med. Det kan vara så enkelt som att byta ut glödlampan i taket från gult till vitt ljus. I vissa fall kan det dock vara bättre att köpa en större bords- eller golvlampa som du riktar mot din arbetsplats.

Det starka, vita ljuset hjälper hjärnan att hålla sig alert och är även praktisk om du har många möten via videosamtal när du jobbar hemifrån. Försök gärna att ha din arbetsplats vid ett fönster så att du både har naturligt ljus från solen och starkare ljus från dina nya kontorslampor.

Ont om plats? Ett kontor som går att packa undan är lösningen för dig

Har du ont om plats hemma? Har du inte tillräckligt med plats för en permanent arbetsplats? Ingen fara. Det är inte många av oss som har ett extra rum som vi kan förvandla till ett kontor. Det är dessutom kanske inte praktiskt att ställa ett skrivbord i vardagsrummet om du redan bor trångt.

I dessa fall behöver du titta på mer kompakta och tillfälliga lösningar. Ersätt skrivbordet med ett fällbord som du monterar på väggen för att få ett skrivbord som du kan “plocka undan” när du inte jobbar. Skaffa en kontorsstol som matchar dina köksstolar så att du kan ställa stolen vid matbordet när det inte är kontorstid.

Den enklaste lösningen är dock att förvandla ditt köksbord till en tillfällig arbetsplats. Det här är inte den bästa lösningen men om du inte har något annat val kan självklart köksbordet fungera som skrivbord.  Men kom ihåg att ljuset vid matplatsen kanske inte är optimal för din produktivitet. Du kan behöva köpa en stark lampa med vitt ljus och kanske även ett fotstöd för att du ska kunna jobba effektivt och sitta ergonomiskt.