Det här är en svensk konsumenttidning som är utgiven av intresseorganisationen Sveriges Konsumenter. Tidningen har funnits sedan 1958 och då utgiven av konsumentinstitutet fyra gånger om året och 1972 bytte tidningen format till sin nuvarande utformning. Konsumentverket drev tidningen från 1973 och 2006 överlät tidningen till Sveriges Konsumenter.
Råd och Rön huvudsyfte är att utföra tester på produkter och tjänster och publicera det till konsumenterna. Tidningen publicerar även den så kallade svarta listan som är utslag från Allmänna reklamationsnämnden.
De företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens utslag blir publicerade i svarta listan två gånger om året.
Att testa är inte alltid lätt
Många tester är komplexa och ärr våra att analysera. Även om Råd och Rön använder oberoende laboratorium kan analyser av testerna bli fel. Det är så klart inte ovanligt att tillverkare ifrågasätter resultaten men i två uppmärksammade fall har Råd och Rön fått backa och göra om testerna.
Först var det ett mozzarellatest 2015. Tidningen anklagade tillverkaren för att tillsätta komjölk i mozzarella gjord av buffelmjölk. Publiceringen riskerade att fälla hela verksamheten och det blev en nationell uppmärksamhet inte bara för tillverkarna. Det blev även en fråga ur principiellt intresse av hur långt en tidning bör gå för att ge upprättelse.
De som tillverkade mozzarellan var två agronomer och en biomedicinskt analytiker som då beställde egna analyser av livsmedelsverket och det visade sig att Råd och Rön hade dragit felaktiga slutsatser av resultaten. Mejerierna använde kalvlöpe för att koagulera osten vilket är ett krav för GTS märkning och SUB märkning, därav spåren av komjölk.
Råd och Rön drog till slut tillbaka publiceringen då experterna som de hade anlitat inte längre stod för resultaten och tidningen bad om ursäkt. Efter viss uppmärksamhet i media fick också tillverkaren ersättning.
En liknande händelse uppstod vid ett test av kaffefilter. Det är inte bara kaffemaskin test, utan även filtret undersökt. Testet gick ut på att redovisa halterna av hur mycket bly som filten lakade ut. Tillverkarna gjorde egna tester och det visade sig senare att Råd och Röns tester inte stämde. Nya resultat blev publicerade och de gjorde en genomgång av både rutiner och laboratorium.
Alla typer av produkter
Råd och Rön testar mängder av olika konsumentvaror. Det kan vara teknisk elektronik, livsmedel, hudvårdsprodukter och andra vardagliga hushållsprodukter. Dessutom har tidningen egna testingenjörer men anlitar även oberoende ackrediterade laboratorium för att till exempel analysera livsmedel.
Råd och Rön är dessutom en annonsfri tidning för att minska risken för yttre påverkan av resultaten, vilket säkerställer att testerna är helt oberoende. Alla testade produkter blir inköpta på den vanliga marknaden som ett led i att förbli oberoende.
Råd och Rön testar sådana konsumentprodukter du själv har svårt att testa enkelt. Det kan vara till exempel hur mycket damm en sladdlös dammsugare eller en robotdammsugare tar upp eller hur mycket hur mycket energi en TV drar i standbyläge. Testerna kan ta flera år att jämföra och de nya resultaten fyller på i tabellerna.
Det är viktigt att de nya modellerna följer samma testprogram för att ge en jämförbar överblick. En annan anledning att de äldre modellerna finns kvar i tabellerna är att när nya modeller dyker upp med utlovad bättre prestanda har konsumenten nu en möjlighet att göra en oberoende jämförelse mot tidigare modeller Det är inte alltid så att nya modellerna presterar bättre.
Råd och Rön samarbetar med testorganisationen ICRT, International Consumer Research and Testing och har tillgång till unik sakkunskap och testsamarbete.
Hur går testerna till?
En stor grupp av konsumentprodukter är elektronik och tester genomförs på olika sätt. Testen testar utlovad prestanda men även värde i relations till pris och ur ett konsumentperspektiv. Låt oss gå igenom ett antal olika produkter och kategorier och hur en test kan gå till.
Hörlurar
Även produkter som hörlurar test görs och ofta är det ett brett utbud av produkter som lovar mycket. Till exempel blev 200 olika modeller testade allt från, trådlösa, snäckor eller kåpor. Skillnaden var stor och det visade sig att det var långt ifrån priset som avgjorde kvalitet och prestanda.
Pulsklocka
En annan produkt som har blivit populär och som det har dykt upp många olika märken. Ett pulsklocka test blev gjort av fem olika av det större aktörerna. Eftersom olika konsumenter har olika behov och preferenser gav testet poäng för olika funktioner som till exempel träningsfunktioner, smarta funktioner och användarvänlighet. Viktigast kriteriet var så klart korrekt pulsåtergivning och där var resultatet väldigt varierande.
Mobiltelefon
Med en produkt som snart varje medborgare använder och har en relation till utför de även omfattande tester av mobiltelefoner. De har stora användningsområden bort om att bara vara en telefon. I det testet blev 156 mobiltelefoner testade i labb. Där undersökte de prestanda för batteri, ett stöttålighet och en grundlig test av kamerorna.
Mobiltelefonen varierar i priser från några tusenlappar till en bra bit över 10 000 kronor. Andra funktioner som blev undersökta var bland annat ljudkvalitet för samtal, vattentäthet, snabbladdning, webbsurfning och gps-navigering samt skärmens kontrast och färgåtergivning.
Livsmedel
är en annan stor grupp av produkter som Råd och Rön testar. Mat och dryck som juice, te, färdigrätter, jordnötssmör testas och livsmedel handlar om så mycket mer än smakupplevelsen.
Bakpulver
Råd & Rön testade elva bakpulver, både ekologiska och konventionella pulver. Skillnaden mellan de bästa bakpulvret och sämsta var stor. Vid bakning av till exempel scones kunde de växa med 113 procent som bäst och bara 40 procent som sämst. Andra egenskaper som testade var konsistens och skorpa.
Tomatpuré
Även mindre tekniska produkter och billigare konsumentprodukter som till exempel tomatpuré blir testade. Råd & Rön testade 13 varianter på tub utifrån smak, näring, rester av bekämpningsmedel eller andra oönskade ämnen.
Det finns en FN:s standard för tomatpure (ja, det gör det faktiskt) och koncentrationen tomat ska ligga mellan ungefär 400 gram och 1 400 gram färsk tomat per 100 gram färdig tomatpuré. Det svåra med dessa tester är att det ytterst handlar om smak men kan ändå ge konsumenten en vägledning att välja rätt.
Hudvård
Hudvårdsprodukter för personlig hygien är en annan stor grupp, som till exempel schampo eller solkräm. De här testerna är återkommande och listorna blir fyllda med resultat från de nya testerna. Ofta är innehållsförteckningen svårtydd och ord som ekologiska kan vara missvisande.
I schampon har det till exempel visat sig att det kan finnas ämnen som kan vara onödiga eller till och med skadliga för miljon. Detsamma gäller för solskydd där hela 200 olika märken blivit testade av tidningen.
Hus och hem
Utrustning för hem och bil är en annan stor kategori som med jämna mellanrum blir testade, till exempel bilbarnstol, bäddmadrass solceller, tvättmaskin, tvättmedel eller hemlarm.
Robotgräsklippare
Elprodukter växer idag snabbt på marknaden och Råd & Rön har testat 50 robotgräsklippare. Många klippte snabbt och snyggt och undvek hinder galant. Testet visade att även budget gräsklippare stod sig väl mot de dyrare modellerna. De tog även upp funktioner som långt och blött gräs samt hur lång tid det tog på en viss yta. Som på alla batteridrivna produkter blev även batteritiden testad.
Elcykel
En produkt som kommit starkt de sista åren då allt fler pendlar till jobbet är elcyklar. Utvecklingen går fort och det är svårt för konsumenten då det är mycket att hålla reda på. Råd och Rön gjorde ett test 2020.Testerna kollade hur långt du tar dig på en laddning, hur bra de klarar uppförsbackar, motorns respons, hålla maxfart, ljudnivån på motorn och hur enkel och användarvänlig den är för konsumenten. Testet innefattade tio stycken elcyklar från tre olika tillverkare.