search
top

Ted Gärdestads liv

Få svenska musiker har blivit så älskade och hyllade som Ted Gärdestad. Under sina verksamma år lyckades han trollbinda en hel generation. 22 år efter sin död är han fortfarande omåttligt populär och han räknas idag till en av Sveriges mest folkkära artister.

Teds uppväxt

Ted föddes år 1956 i Sollentuna. Som ung var han duktig på idrott och han spenderade mycket tid på tennisbanan. Ett tag räknades han till och med till en av de topp fem bästa tennisspelarna i Sverige. Intresset för musik syntes dock också tidigt, och redan när han var åtta år gammal deltog han i ett första tv-framträdande. Under sin uppväxt funderade han emellanåt på om han skulle välja att fokusera på en karriär inom idrott eller musik, men till slut vann musikintresset. Ted Gärdestad har länge ansetts vara ett underbarn när det kom till att skapa musik. Många i hans omgivning menar dock att han även var en perfektionist som alltid ville prestera sitt allra bästa, oavsett vad det gällde.

Karriären tar fart

Tack vare sin talang och envishet dröjde det inte särskilt länge innan Teds stora genombrott kom. Då var han bara 15 år gammal och låten ”Jag vill ha en egen måne” gavs ut. Den blev fort en hit och snart fylldes Ted liv med uppträdanden och intervjuer. Han började också få en rejäl dos med uppmärksamhet och folk kände igen honom vart han än gick. Uppmärksamheten var dock inget som tilltalade Ted särskilt mycket, utan han undvek snarare allt som hade med kändisskapet att göra.

Ted skrev musiken till sina låtar medan hans bror Kenneth skrev texterna, och tillsammans skapade de svensk musikhistoria. Teds karriär gick i raketfart och hitlåtar som ”Angela”, ”Jag ska fånga en ängel” och ”Sol, vind och vatten” spelades regelbundet på radion. Han deltog dessutom i melodifestivalen hela fyra gånger, och vann tävlingen år 1979. Då tävlade han med låten ”Satellit” och kom till slut på 17:e plats i Eurovision song contest. Ted har även blivit nominerad till en hel del priser och utmärkelser. Under 2018 blev både Ted och Kenneth invalda i det prestigefyllda ”Swedish music hall of fame” där artister som Abba och Roxette också har blivit invalda. Kenneth Gärdestad har även blivit belönad med Grammis hederspris för sitt bidrag till den svenska musiken.

Framgångssagan får ett abrupt slut

Trots sin enorma framgång blev det så småningom tydligt att Ted inte mådde bra inombords. Han upplevde en stark prestationsångest samtidigt som han blev mer och mer tillbakadragen. Med tiden utvecklade Ted allvarlig psykisk ohälsa och 1997 valde han att avsluta sitt liv. Då var han endast 41 år gammal. Nyheten om vad som hänt spred sig snabbt och snart sörjde hela svenska folket Teds bortgång.

Under 2018 kom filmen ”Ted – För kärlekens skull”, som handlar om Ted Gärdestads liv. Den tar också upp hans nära band till brodern och skildrar även Teds kamp mot sin psykiska ohälsa. Filmen nådde upp till förstaplatsen på biotoppens lista och möttes av både hyllningar och kritik.

Comments are closed.

top