search
top

Soulmusik och dess historia

Vem har inte lyssnat till dom ljuva tonerna från artister som Aretha Franklin, Barry  White, Stevie Wonder och många fler. En bland många andra saker har dom gemensamt, soulen. Soulen är en genre som kom till under sent 1950-tal men framför allt under 1960-talet i USA. Soulen har sina rätter i bluesen men också den kyrkliga gospeln men också R´n´B eller Rhythm and Blues som det står för. Jazzen är också en genre som har smält in i soulen och vissa bland vissa artister är det mer märkbart. Man ska komma ihåg att det finns subgenrer av soulen men rent generellt så är soulen ganska lik i sitt utförande. Ett skivbolag som har varit extrem viktig för soulen och artister som har utformat soul är Motown. Mer om det kommer senare i artikeln.

Musik för själen

Soulen växte som tidigare nämnt ur flera olika genrer, främst blues och gospel. Under 1950-talet var det oftast afroamerikaner som  sjöng den typen av musik och i kyrkliga församlingar. Soulen kom senare att bli inte bara musik utan även en identitet. Under tiden som soulen växte fram så växte även medborgarrörelsen fram i USA där afroamerikaner började få mer rättigheter och soulen kom att identifiera den period och den kamp man förde. Själva soulen är en musikform som oftast är lugnare eller mer passionerat. Medans man i blues använde mer instrument så var det vice versa i soulen, där var sången i fokus.Bland dom första riktiga soulartisterna så hittar man Ray Charles som var bland dom första att sjunga soul under 1950 talet. 1960 så växer soulen enormt och artister som James Brown, Aretha Franklin, The Temptations Sam Cooke bli stora. Många av dessa artister har en sak gemenast ,dom ar alla signerade av skivhuset Motown så enbart specialiserar sig på soulmusik.

Motown kom att bli hem åt några av världens största artister, bland annat Michael Jackson, Diana Ross och många fler.Under 1970-talet tar soulen att större fäste inom musiken och var och varannan såld LP-skiva är soul. Nu kommer artister som Diana Ross, Marvin Gaye, Otis Redding, Al Green, Stevie Wonder och tar över musikscenen helt. Tack vare skivbolaget Motown så producerar man plattor men också nya artister på löpande band. Under 1970-talet så utvecklas även soulen till andra olika genre som exempelvis funken, disco och senare även hip-hopen.

Soulen kom att stärka afroamerikanernas kamp för sina rättigheter och flera soulartister bl.a. Marvin Gaye sjöng ofta låtar med politiska budskap. Soulen blev en politisk kraft och förenade människor över hela USA men också världen. Michael Jackson och hans bröder som senare startade bandet ”The Jacksons 5” startade sin karriär i soulens ära i Motown. Då många afroamerikaner hade svårt att etablera sig på den reguljära musikscenen kom Motown att bryta flera mönster och hjälpte många att starta sina karriärer hos dom. Resten kan man väl kalla historia. Soulartister som Diana Ross, Aretha Franklin och många fler lever än idag. Idag fick soulen kvar med artister som Maxwell, Alicia Keys och många fler. Tack vare soulen kom stilar som funk och hip-hop. Musikvärlden har soulen att tacka för mycket.

Comments are closed.

top