search
top

Roxette – miljontals sålda album och singlar

Roxette har inte bara fått en massa internationella utmärkelser och legat på en massa topplistor. De har dessutom sålt miljontals album genom åren och med 50 miljoner sålda album fram till 2006 ligger de i topp vad gäller antal sålda album genom tiderna. Förutom alla sålda album har de dessutom lyckats med bedriften att sälja 20 miljoner singlar och varit på tre världsturnéer där många konserter har varit slutsålda.

Långa turnéer

Deras största turné hette Join The Joyride och under den här, som varade åren 1991 och 1992 fick de bra fäste runt om i världen. Just den turnén är känd för succén de gjorde i Sydamerika och att de sedan dess har behållit sin popularitet i världsdelen. När de åkte på nästa turné efter Join the Joyride passade de på att göra en konsert i Kina. Den här turnén hette Crash! Boom! Bang! World Tour och pågick även den under två år, 94-95. Bandet valde efter den här turnén att ta en paus och deras nästa album kom först 1999. Nu hade de gått över till ett nytt sound och albumet hette Have a nice day. Det var lite mer elektroniskt sound än i de tidigare albumen. De följde upp med ett album till som kom två år senare 2001 som hette Roomservice och sedan gav de sig ut på en Europaturné.

Marie Fredriksson blir sjuk

Roxettes sångerska Marie Fredriksson drabbades sedan av en hjärntumör. Det var under hösten 2002 som den upptäcktes och hon påbörjade en hård kamp mot cancern. Under tiden som hon var sjuk och behandlades gjorde Roxette inga spelningar och var inaktivt. De förenades vid två tillfällen och det var för att spela två låter till samlingsboxen The RoxBox som var ett album som de gav ut vid sitt 20-årsjubileum. Under tiden gav de också ut ett samlingsalbum vid namn A Collection of Roxette Hits – Their 20 Greatest Songs!.

Det var under år 2009 som Marie hade tillfrisknat så pass att hon kunde uppträda igen. Gessle skrev på sin hemsida att de skulle uppträda tillsammans. Nu blev det en mindre turné i Holland, Belgien och Tyskland. Turnén gick på 42 platser och publiken fick återigen njuta av det väl synkade paret när Marie kunde bevisa att hon var tillräckligt återställd för att prestera på topp. De började planera och prata om en större turné igen och samtidigt släppte gruppen nya versioner av sina gamla skivor med några extra spår tillagda.

I Sverige fick de äran att spela på en festföreställning för kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Det var den 18:e juni 2010 och deras första framträdande i Sverige på nio år. Det fortsattes med spelningar runt om i Sverige och Norden mot en allt större publik. Även Ryssland fick en konsert och när Roxette återigen i augusti 2010 skulle spela i Småland fick arrangemanget flyttas två gånger på grund av det enorma intresset och åtgången på biljetter. Spelningen blev till slut på Marknadsplatser i Gessles hemstad Halmstad.

2011 begav de sig ut på vad som skulle komma att bli deras sista turné. Ursprungligen skulle den ha varar i några månader, men på grund av den otroliga popularitet bandet mötte byggdes turnén på efterhand och kom att döpas till The Neverending Tour. I april 2016 meddelandes att Marie hade avråtts från mer turnerande av sin läkare och bandet ställde in resten av spelningarna. Det har gjorts en dokumentär om Roxette, Roxette – den osannolika resan tur och retur av författaren Sven Lindström som kom ut 2007, samma år som biografin Att vara Per Gessle.

Comments are closed.

top