search
top

Roxette – ett av svensk pops största namn

Svensk pop fick ett nytt stort band på 80-talet. Det var 1986 som Per Gessle och Marie Fredriksson bildade Roxette. Genom åren har de sedan sålt hela 75 miljoner skivor världen över. Förutom att sälja många skivor har de även lyckats med bedrifter som att ha fyra singlar som har legat etta på Billboardlistan och vunnit massa med priser.

Deras största succéer var under åren 89-92 då de bland annat gjorde en stor turné och släppte album som sålde enormt bra. De två turnéerna de gjorde i början på 90-talet var Join the Joyride och Crash! Boom! Bang! World Tour. När de hade gjort de här två turnéerna hade de inga liveuppträdanden på många år, men gjorde en come back 2001. Då höll de sig till en turné enbart i Europa och året efter drabbades sångerskan Marie av en hjärntumör. Det var inte förrän 2009 som Roxette återförenades och de har sedan dess gjort en turné. Först hade de ett uppträdande på Night of the Proms som de deltog i och sedan åkte de ut på en turné för att fira sitt 30 årsjubileum 2014-2016. Den sista turnén de gjorde var på slutsålda arenor världen över.

Roxette slår igenom i USA

Den första singel som Roxette släppte var Neverending Love. Först gjorde den stor succé i programmet Sommartoppen och på hösten samma år släpptes deras debutalbum. Det blev inget internationellt genombrott för de två första album som Roxette släppte. Det andra var Look Sharp. I början blev det bara en stor hit i Sverige. Lite roligt är det att en kille vid namn Dean Cushman som varit utbytesstudent i Sverige tog med sig Look Sharp till den lokala radiostationen i hans hemstad i Minnesota och bad dem spela den. Det var då Roxette kom att hamna i rampljuset och albumet spred sig genom USA och de kom nu att få ett stort internationellt genombrott. Den första låten som slog igenom var den första som radiostationen vid namn KDWB. Det var The Look som på en gång blev en stor favorit bland de amerikanska lyssnarna. När den blivit så populär där rullade det vidare och den började snabbt spelas på andra radiostationer. Det gick till så att gamla hederliga rullband skickades mellan radiostationer eftersom Roxette ännu inte hade någon skiva tillgänglig i USA.

Toppar hitlistorna

De blev mer populära än vad de hann med och låg nu på topplistorna utan att ha hunnit ge ut något album i landet. Tidigare hade nämligen skivbolaget EMI tackat nej till att ge ut deras album i USA. Nu här Roxette satte inne med stora hitlåtar började produktionen snabbt sättas igång så skivor kunde börja säljas. Roxette var den första svenska grupp som lyckat ligga etta på Billboards Hot 100 sedan ABBA kom med Dancing Queen. Det var 1989 som Roxette lyckades med bedriften tolv år efter ABBA. Det var inte bara The Look som hamnade där, snart levererade de tre låtar till som stod för samma bedrift. Först Listen to your heart, sedan It must have been love och till sist Joyride. Det var mellan åren 89-91 som de låg på topplistorna. It must have been love fick en extra skjuts när den blev ledmotiv i Pretty Woman. Låten var några år gammal, men tack vara att den passade så bra fick den nu en nytändning.

Comments are closed.

top