search
top

Queens bästa låtar

Queen är ännu idag ett av världens största rockband. Under sin karriär från bildandet 1970 så har de producerat mängder av klassiska rocklåtar. Gruppen var väl känd för att gå lite utanför normen för vad ett rockband gjorde och experimenterade ofta. Gruppen hade sitt ursprung i det sena 60-talet i England och började spela under namnet Queen 1970 med medlemmarna Brian May på gitarr, Freddie Mercury, sång, Roger Taylor, trummor och John Deacon på bas. De släppte sitt första album redan 1973 men det blev ingen större framgång. Med ett i hemlandet framgångsrikt andra album 1974 så slog de äntligen igenom stort på båda sidor atlanten samma år med tredje albumet Sheer Heart Attack. Under 2018 så blev filmen Bohemian Rhapsody som handlar om bandet en massiv framgång och de fick mycket stor uppmärksamhet. Filmen innehöll flera av bandets största låtar.

70-talet

År 1975 så släppte Queen sitt album A Night at the Opera. Det innehöll två av bandets mest kända låtar. Pianoballaden Love of my Life skrevs av sångaren och är en smäktande fin ballad som hamnar bland deras bästa låtar. Live så framfördes den ofta med enbart akustisk gitarr och sång. Den stora låten från albumet är dock superhiten Bohemian Rhapsody. Detta är kanske bandets mest kända och framgångsrika låt. Den är över 6 minuter lång och innehåller flera olika stilar, som till exempel ett balladparti, ett rockparti och även ett operaparti. Låten blev en listetta 1975. Den blev dessutom etta en andra gång 1991 då den släpptes i anslutning till Freddie Mercurys död. 1977 så släppte bandet albumet News of the World. Detta innehöll två låtar som alla musikälskare känner till, nämligen We Will Rock You och We are the Champions. Låtarna spelas inte sällan på offentliga arrangemang för att hylla idrottsframgångar eller för att få igång stämningen. Trots detta så var det bara den senare som faktiskt var en listframgång när de först släpptes.

Queens bästa låtar

Queens bästa låtar

80-talet

Queen lyckades få sin första USA-etta 1980 med låten Crazy Little Thing Called Love. Låten som skrevs av Freddie Mercury var en annorlunda typ av låt som snarare gick tillbaka till rockabilly än deras tidigare bombastiska rockstil. Albumet som låten plockades från, The Game, innehöll även en annan av bandets bästa låtar, nämligen Another One Bites the Dust. Låten som skrevs av bassisten John Deacon vilar på just en väldigt distinkt bassgång. Året därpå släppte de Under Pressure, ytterligare en stor hit med en säregen basgång som var ett samarbete med sångaren David Bowie för filmen Flash Gordon. Senare under 90-talet kom denna att bli känd på grund av att rapparen Vanilla Ice använde basgången för sin hit Ice Ice Baby. På mitten av 80-talet så släpptes låten Radio Ga Ga. Denna är numera en av deras mest välkända hits, inte minst på grund av musikvideon som lånade delar av filmen Metropolis och spelades frekvent på MTV.

90-talet

På 90-talet så gick sångaren bort i sviterna av sjukdomen AIDS. Kort innan detta så släppte gruppen singeln The Show Must Go On som blev en stor hit. Det var svårt att inte koppla samman texten med Mercurys kamp mot sjukdomen.

Comments are closed.

top