search
top

När dansbanden var i Folkets park

Dansbanden började på 70-talet ta sig in i parkerna som vi idag känner till som Folkets park. De kom att ersätta de orkestrar som tidigare spelat. Innan var det mest jazzinspirerade orkestrar med många och flera medlemmar som spelade en schlagerinspirerad jazz som spelade i parkerna. Med de nya dansbanden kom även synten med och nu kunde det vara färre medlemmar i banden som stod på scenerna. En del säger att det även var popen och rockens frammarsch som gjorde att dansbanden blev mer och mer populära och att intresset för jazzen efter hand avtog. Innan banden kom att bli till de typiska Svensktoppsbanden som vi känner till gick de under benämningen pop eller rock. Det som under den här eran i musikvärlden styrde var ungdomars intresse för musik och de var mer intresserad av pop och rock än av jazz.

Dansbandens storhetstid

70-talet var helt klart storhetstiden för Sveriges dansbandsmusik. Band som Wizex och Thorleifs kom till och många var det somrar som folkparkerna runt om i Sverige var fyllda av dansande människor. Vintertid samlades de dansanta paren inomhus i samma parker. Under några år var det som mest 800 aktiva och heltidsarbetande dansbands. Det säger en del om hur otroligt stort dansband har varit i Sverige genom åren. Under slutet av 90-talet hade den siffran sjunkit till 500, även det fortfarande var otroligt många. Det var år 1976 som ordet dansband på riktigt definierade musiken. På den tiden stod det för en modernare musik än de tidigare orkestrarna som hade spelat. Ett ord som senare har tagits i bruk när det kommer till dansbandsmusik är liveband.

Dansbandens popularitet började avta

Om storhetstiden var på 70-talet var 80-talet tiden då dansbanden hittade till nya arenor. I den senare halvan av 70-talet kom grupper som ABBA, Boney M och The Bee Gees och dansbanden fick stor konkurrens. Det var både på dansgolven och på hitlistorna som de nya grupperna toppade och dansbanden fick leta ny mark för sina spelningar och sin publik. En del dansband försökte hänga med i trenden både vad gällde klädmodet och den stil på musiken som mer och mer började ta över. För dansbanden blev det ändå svårt och det började talas om en dansbandsdöd. De små banden försvann och kvar fanns bara de som tidigare hade varit stora och kunnat jobba med det på heltid. Dansbanden hittade ut till de stora båtarna och kom att bli ett givet inslag på många små kryssningar över Östersjön. Förutom på båtar spelade de även på stadshotell och de hittade Här sattes det som kom att prägla dansbandens stil med kostym. Det gjorde även att många ungdomar försvann från dansbandens publik då de kom att stämplas som töntiga.

Ett nytt sound kom även under den här tiden och den har följt med dansbanden vidare genom åren. En av de absolut största artister under den här tiden var Lotta Engberg. Hon kom att bli väldigt framgångsrik i genren från 80-talet och vidare fram till 2000-talet. Hon spelade både i sin makes band och efter hand startade hon även sitt eget band som blev lika lyckat.

Comments are closed.

top