search
top

Jazzens utveckling

Jazzen blev mer och mer populär genom sin spridning och snart var det stora vita affärsmän som förstod att jazzen kunde vara en bra investering. För att skilja på jazzen som de ville sälja delades den in i två grupper, Jass och Sweet Jass. De valde också att byta ut z mot s för att inte blandas ihop med den äkta svart jazzen. I det som kom att kallas jass tog de bort det improviserade från jazzen och allt skulle finnas på noter. Det liknar väldigt mycket det som idag kallas smooth jazz och även om rytmen och harmonin liknar jazz, finns inte det som är improviserat med.

Det kom ett genombrott för jazzen omkring 1910. Den kom då att kombineras med olika moderna dansstilar under den är tiden och det gav jazzen en skjuts i sin resa på att bli en enorm musikgenre. När jazzen kom till Europa hade det hunnit bli tiden för första världskriget. Precis som i USA fick den snabbt fäste och blev mycket populär. Det började också bli intressant för musiker inom mer klassiska verka att få inspiration från jazzen och den vann vartefter en allt bredare publik.

Inspelningarna börjar

Inspelningar från jazz började redan 1917 då Original Dixieland Jassband startade inspelningar. Under 20-talet fortsatte sedan produktionen med att spela in jazz och det blev mycket populärt. En person som har kommit att bli mycket betydelsefull för jazzens utveckling var Ferdinand Morton, även känd som Jelly Roll. Han var bandledare och jazzkompositör och lyckades få en spelstil som påverkade jazzens utveckling. Det var hans inflytande som tidigare ragtimepianist som gjorde sitt till och han tog därigenom jazzen till en ny nivå. Något årtionde senare presenterade hans själv jazzens utveckling och gjorde det både genom berättelse och pianospelande på Library of Congress i USA.

Under årens gång har jazzen fått flera grupperingar. Den har influerats av musik från alla håll och kanter och därigenom har nya kategorier kommit till. Mycket har det att göra med att jazzen är tillåten till att improvisera mycket och att den har tagit sig till så många platser i världen och därigenom kunnat få inflytande från flera håll och kulturer. En av de stora stilarna som har kommit till i jazz är ragtime och det är en musikstil från 1800-talet som sedan har utvecklats med jazzen hela vägen.

Swing – en av de stora jazzstilerna

En av de mest kända delarna inom jazz är swing. Den kom till när jazzen blandades med dåtidens dansbandsmusik. Det var i mitten på 1930-talet som swingen började ta över på dansbanorna. Den dominerade sedan i runt 10 år medan storbandsjazzen var som allra störst. Under den här tiden var det en mängd stora namn som stod på scenerna. I Sverige kom en gren att kallas jumpblues som var en del av swingen. Den sägs också vara föregångare till rhytm n blues och rock and roll. Många säger att boogie woogien var föregångare till rocken och med artister som Jerry Lee Lewis och Little Richard är det lätt att se att var rocken har sin början.

Comments are closed.

top