search
top

Hur ABBA kom till

Medlemmarna i Abba hade redan på 60-talet haft framgångar. De båda männen i gruppen hade spelat i band som Hep Stars och Hootenanny Singers. Kvinnorna hade haft framgångar som soloartister genom åren. Björn och Benny hade börjat jobba tillsammans med Stikkan Andersson som då hade skivbolaget Polar Music. De jobbade på den tiden som musikproducenter och låtskrivare. Det första de skrev tillsammans var redan 1966 och på den tiden var det för bandet Hep Stars som de skrev några låtar. Innan Abba kom till gav även Björn och Benny ut en låt tillsammans. Det var 1969 som de kom ut med en singel vid namn She´s My Kind Of Girl och de hade då döpt sig till Björn & Benny.

Paren bildar gruppen

Abba kom till lite senare. Både Björn och Benny mötte sina blivande fruar vid ungefär samma tidpunkt. Det kom sig så att de tog med sig sina flickvänner till studioinspelningar och de började sjunga Björn & Benny-låtar. De sjöng även lite för andra artister som höll till i samma kretsar. Den singel som alla fyra är med på som kom ut först är fortfarande under namnet Björn & Benny och det var Hej gamle man!, som kom ut 1970. Redan med den första singeln lyckades bandet få till en succé och låten låg hela tio veckor på Svensktoppen. Under samma år uppträdde även de tillsammans och det var i Göteborg på Restaurang Trädgårn. De hade nu hunnit byta namn från Björn & Benny och kallade sig numera för Festfolket. Förutom att både släppa sin första singel och att uppträda offentligt fick de även plats i tv-rutan samma år. I programmet Five Minutes Saloon framförde de låten California, Here I come i en egen version. De var fortfarande inte kända som en grupp och det var först 1972 som alla namn stod med och alla fyra var med på skivomslaget. Gruppnamnet Björn & Benny, Agnetha & Frida släppte singel People Need Love. I USA blev det Björn & Benny (with Svenska flicka) som fick bli namnet när det släppte skivan.

Deras genombrott

Gruppen var först med i Melodifestivalen 1973. De ställde upp med låten Ring Ring (bara du slog en signal). Även om den inte vann blev den en stor succé när det kom till försäljningssiffror. Under den här tiden födde Agnetha barn och i gruppen fanns under tiden Inger Brundin som tog hennes plats. Tillsammans gjorde bandet en turné genom Västtyskland, Österrike, Nederländerna och Belgien och singeln lyckades bli etta på topplistorna i Sverige och Belgien. Förutom att ligga etta kom singeln att komma på topp fem i flera länder, Österrike, Nederländerna, Norge och Sydafrika. Redan det här året var gruppen på frammarsch, men det riktiga genombrottet kom året efter. Gruppen förkortade nu namnet till ABBA och när de framförde Waterloo vid Eurovison Song Contest började sagan om ABBA på riktigt. Waterloo låg som etta inte bara i Sverige utan i flera andra Europeiska länder och i USA kom den att som bäst hamna på en sjätteplats på Billboardlistan.

Comments are closed.

top