search
top

Dansbandsmusik i Sverige

Det som klassificeras som dansband i Sverige idag är en typ av musikgrupp som spelar musik som går att dansa pardans till.. Musiken kännetecknas ofta av att den kan finnas med på Svensktoppen och det är en form av populärmusik. De pardanser som dansas ute på dansställen är oftast bugg och foxtrott. Inom musikvärlden kännetecknas musiken av att den går i 4/4 takt och att den samtidigt har en tydlig baktakt som liknar den som finns i rock. Det finns såklart utstickare och en del musik går i annan takt, och oftast är det den som kallas gammaldansmusik. Många känner igen dansbandsmusiken från att den har många likheter med musikstilar som swing och country, dessutom har vi ofta kunnat hitta den i melodifestivalen och kan kännas igen som schlager. Ibland dyker det upp dansband som spelar mer i rockstil, men det var främst under 50- och 60-talet som de banden fanns.

Dansbandsmusiken utvecklas

Det var under 70-talet som dansband kom att bli karakteristiskt och kallas för just dansband i Sverige. Sverige är också det land i norden som har lagt grunden för dansbandsmusiken och den har spritt sig vidare till bland annat Danmark, Norge och Finland. Utvecklingen av musikgenren har gått fram sedan 70-talet och det är främst i Sverige som utvecklingen har skett. När dansbandsmusiken först kom till Norge kallades den fortfarande för Svensktoppar. Trots att dansbandsmusik funnits i flera årtionden i Sverige finns det fortfarande de som säger att den inte är en egen musikstil utan att det är band som hämtar influenser av andra musikstilar. Det finns idag någon som kallas för dansbandens dag och den firas alltid den första söndagen i september.

Under 80-talet tog dansband ett steg framåt och kom att delas in i två kategorier. En kategori som började kallas modern tog sina influenser från rocken, medan den som tidigare spelats började kallas mogen och det är den vi tänker oss som schlager idag. Den moderna riktade mer in sig på ungdomar medan den mogna stilen som spelades i lite lugnare tempo var den mogna. I den mogna fanns även danser som schottis, hambo och snoa. 90-talet betydde att ännu en ny generation hittade till dansbandsmusiken. Nu fick den mogna kategorien en uppfräschning med ett mer modernt sound och det är den här kategorin som vi känner igen genom dansband som Arvingarna, Joyride och Fernandoz.

Olika stilar på olika platser

Det är inte bara genom årtiondena som dansbandet har fått olika touch. Geografin har också satt sina spår i vilken stil som har funnits på dansbanden. Skåne har varit känd för att ha en stil som går åt countryhållet medan det i  Mellansverige har varit väldigt populärt med bugg och i Norrland har det varit lite rockigare stil i lite högre tempo där det har varit populärt med en snabbare foxtrot. Mogenbanden, till exempel Vikingarna och Sven-Ingvars, har till största del kommit från Mellansverige medan den norrländska har setts som den mest moderna. Det är mest ute på landsbygden som dansband har varit populärt och i många små städer har dansbandsmaraton varit populära aktiviteter att besöka.

Comments are closed.

top