search
top

Dansbanden vinner mark igen

På 90-talet hittade svenskarna tillbaka till dansbandsmusiken. Det var när discomusikens popularitet minskade som dansbanden återigen blev mer populära. Nu fick de plats i media och Sveriges radio började sända I afton dans live. Ett band som kom att bli väldigt populärt den här tiden var Sven-Ingvars. Något som är typiskt för den här tidseran är att det nu började bli väldigt vanligt med kvinnliga sångare. Det är nu våra dansbandsdrottningar föds. Det var inte bara i Sveriges Radio som dansbanden fick framgång och plats. Bingolotto bjöd in dansband att spela i tv-tid och det hjälpte många dansband att hamna på Svensktoppen igen. Även här blev det stor framgång för Lotta Engberg och hon var inte bara populär i Sverige utan kom att bli en artist som spelades mycket i alla de nordiska länderna. Ett band som kom att bli populärt på den här tiden utanför Norden var Vikingarna. De blev populära i Tyskland och det gick så långt att de till och med spelade in ett album på tyska. Vikingarna höll ihop fram till 2004 och var under hela tiden ett av de mesta populära dansbanden i Sverige. Fler dansband kom att vinna mark i Tyskland och även Thorleifs fick fina framgångar.

Dansbandsgalor hålls på stora arenor

Under början av 90-talet kom det att börja hållas dansbandsgalor. Det var i stora arenor som Globen och Scandinavium som galorna hölls och dåtidens största dansband bjöd upp till dans. Det blev populärt att döpa sina dansbandsgrupper med superlativ och låtarna spelades mycket i cover-versioner från andra genre. Nu gjordes specialalbum som kom ut i samband med galorna och låtarna som gjorts enbart för den galan. Specialutgåvorna kom att bli populära och efter galan såldes de inte. Det har gjorts en samling med de bästa låtarna som heter Superdans efter att de varit så efterfrågade.

Stereotypen för dansbanden ändrades från att ha varit män i kostym till att bli dessa dansbandsdrottningar. Nu var det en ung flicka i blommig klänning som representerade dansbanden och det sägs idag att Sverige och Norge hade var sin drottning under tidseran. I Sverige har vi haft Kikki Danielsson, Lotta Engberg och Charlotte Nilsson som vi väl känner igen. I Norge hade de Jenny Jenssen och Anne Nordsti som kallades dansebandsdronning.

Dansbanden tappar publik igen

När vi kom in på 2000-talet började intresset återigen minska. Mycket tack vara att det massmediala intresset minskade. Den gamla generationen dansband började läggas ned och i de yngre banden hade man problem med att hålla ihop banden. När det kom till de radioprogram som tidigare uppmärksammat dansbanden började de alltmer avta och tiden i radio togs över av nya program. Under den här tiden ändrades också musiken som dansbanden hade och genren blev alltmer ifrågasatt. Det ledde till att många i publiken började stå bredvid som på konserter och dansen började avta. En annan fråga som började bli ett problem var att dansbanden var momsbelagda, men inte vanliga konserter. Det här fick dansbandsmedlemmar att börja protestera. Norge hade till skillnad från Sverige under den här tiden ett ökat stöd. Det var mest de lokala dansbanden som ökat och inte Kikki Danielsson ingick som sångerska i ett av dem.

Comments are closed.

top