search
top

Blues och country

Blues är en musikgenre som är världskänd, har funnits sedan början av 1900-talet och som inspirerat en massa andra musikstilar. Man kan säga mycket liknande om country. Den utvecklades på 1920-talet och har inspirerat, och inspirerats av, andra musikstilar.

Blues

Termen blues kommer ifrån uttryck som in the blue moods, feeling blue och blue notes vilket alla betyder att man känner sig ledsen eller sorgsen. Då låtarna inom blues ofta handlar om problem och olycka så vart blues ett passande namn. Musikstilen uppkom bland afroamerikaner som levde i södra USA i början av 1900-talet. Det finns inspelningar av blues som härstammar från 1910-talet. Den utövades främst av fattiga svarta arbetare men skulle med tiden komma att bli en av de viktigaste influenserna i utvecklingen av andra musikaliska genrer och stilar. En man vid namn WC Handy, en kompositör och orkesterledare, gjorde mycket för bluesens framgångar. Han kallade sig själv för bluesens fader. Ett av hans mest kända var ”St. Louis Blues”. Bluesen hade alltså utövats sedan i början av 1900-talet men det dröjde tills 1920-talet då den fick sitt genombrott i och med Mamie Smiths ”Crazy Blues”. Denna ska ha sålts i mer än två miljoner exemplar och blues var nu en erkänd musikgenre. Under 1950-talet flyttade många afroamerikaner till norra USA och andra stilar inom blues, så som den elektriska bluesen, blev populära i stora städer som Chicago och Detroit. Blues inspirerade andra och musikstilar som rock and roll och soul påverkades mycket av blues. Blues fick i och med detta mindre utrymme än vad den hade haft förut, en ny musikstil som går hem hos folket är ju mer intressant. Men under 1980-talet skedde ett uppsving för blues och då speciellt inom områden i den djupa södern. Sedan dess har flera olika stilar inom blues kommit till. Exempel är Texas-blues och västkust-blues.

Country

Countrymusik är egentligen en samlingsterm för flera musikgenrer som har sitt ursprung i folkmusiken i södra USA och i Appalacherna. De genrer av musik som ingår i country är bland annat Nashville-soundet, bluegrass, western, cajun, zydeco, honky tonk och rockabilly. Trots dess många genrer vet de flesta vad countrymusiken innebär och har någon sorts association till den. Country utvecklades under 1920-talet och kallades då lite nedvärderande för hillbilly-musik. I den tidiga countryn var det vanligt att det enda instrumentet som användes var en violin. När rock och andra musikgenrer dök upp på 1950-talet inspirerade dessa countrymusiken och man började använda sig av trummor och ibland elgitarrer istället för enbart en akustisk gitarr. Det tog tid för countrymusiken att bli riktigt accepterad men den lyckades att med sina glada och klatschiga rytmer att vinna popularitet. En av de mest kända stjärnorna inom countrymusiken är Dolly Parton som på 1970-talet fick en hit med låten ”Jolene”. Countrymusik har fått ett rejält uppsving under 2000-talet och det är många unga som även gillar country idag. Till följd av countryns ökade popularitet finns idag countrystjärnor som är stora världsartister. En sådan är countrysångerskan Carrie Underwood som vann Idol i USA år 2005 och sedan dess blivit en av de mest framgångsrika sångerskorna sedan dess.

Comments are closed.

top