search
top

Blues – grunden till vår moderna musik idag

Blues uppstod i Mississippideltat på 1800-talet. Det var  i slutet på 1800-talet som musikstilen utvecklades och den musik som kom i början och kallade blues har idag gått över till att kallas deltablues. Många av de musikstilar vi ser idag härstammar från bluesen. Det handlar om allt från pop till country och rock’n roll. Bluesen är också den musikstil som har gett en del former av jazz, storbandsmusik och rhytm and blues grunden. I början var det afroamerikaner som spelade blues och mycket var arbetssånger i en form av vokal och instrumentell musik. Idag kan vi se att bluesen har inflytande i nästan all musik om vi ser tillbaka genom årtiondena.

I början var musiken mest som arbetssånger för de afroamerikaner som bodde vid Mississippideltat, men efterhand blev den lite mer städad. Den började bli notbunden och kompositörer började komma till musikstilen. Kompositören och orkesterledaren W.C Handy spelade en viktig roll i bluesens utveckling i början av 1900-talet. Genombrottet kom med sångerskan Mamie Smiths när hon sjöng Crazy blues som spelades in år 1920. Den såldes i hela två miljoner exemplar.

Blues kännetecknas mycket av att låtarna handlar om sorgsna saker och olika problem eller olycka. De framförs i lite berättande stil. Det är också just det som har kommit att ge bluesen sitt namn. Utrryck som blue moods, feeling blue och blue notes är de som har givit bluesen sitt namn. De betyder ledsen eller sorgsen.

För att få med känslan i musiken är instrument som gitarr, piano, munspel, basgitarr och trummor med för att få till och framföra rätta känslan till publiken. Ofta används toner som är sänkta och i dur för att få till den rätta lite sorgsna tonen. Historiskt sett har de tonerna tidigare inte använts på det sättet. Även om många låtar går i dur finns det blues som går i moll.  Genom åren har det funnits en rad stora och kända artister inom blues.

Kända artister

Eric Clapton är en av dem. Han föddes på 1945 i Surrey och har genom åren producerat en rad stora låtar. Han är också den enda artist som tre gånger har valts in till Rock and Roll hall of fame. Det visar också på hur stor bluesen är än idag. Några av de mest kända låtarna han har framfört är Layla, Tears in heaven och Wonderful Tonight. Under 90-talet drogs hans stil mer åt ett popliknande håll, men under 2000-talet har det åter gått till att bli mer blues igen.

En av de absolut största artisterna inom blues genom åren är BB King. Han och hans gitarr Lucille har många gånger turnerat många gånger. Den låt som har nått mest framgång och berömmelse är The Thrill is Gone som kom ut 1969 och innan den hade han stora framgångar  mitten på 50-talet med Long Years” och Everyday I Have the Blues. Han börjaade med gospel vilket på många sätt påverkade hans sätt att sjunga och gjorde honom på sitt sätt unik.

 

Comments are closed.

top