HomeBloggWoody Allen - omdiskuterad filmjätte

Woody Allen – omdiskuterad filmjätte

Date:

Upptäck hemligheterna till en god natts sömn

En god natts sömn är viktig för att hålla...

Topp 5 filmer som kommer att hålla dig på kanten av din stol

Vem älskar inte en bra spänningsfilm? De har förmågan...

Des conseils pour être en meilleure santé et réduire le tabagisme

Préserver sa santé est primordial et nous souhaitons tous...

Bäddmadrass – för bättre sömn

För att ge din säng en längre livslängd bör...

Henrik Jönsson – hemvändaren

Henrik Jönsson är IT-entreprenören som lämnade en karriär inom...

Han föddes som Allen Stewart Konigsberg 1:a december 1935. Födelsenamnet ändrade han till Heywood Allen som 17-åring och valde att ta Allen som artistnamn. Det finns nog inte någon i vuxen ålder som inte har sett någon film där Allen antingen agerar skådespelare eller  regissör. 

Snabbfakta om Woody Allen:


Woody Allen

 Woody Allen föddes som Allen Stewart Konigsberg 1935
Woody Allen – inte bara regissörKomiker, musiker och skådespelare har han också på sitt cv. 
Woody Allen – filmer och tv-serierFler än 65 st har det blivit.
Woody Allen- a documentaryDokumentär om Allens liv.

Woody Allen – Inte bara en regissör

Allens karriär vittnar om så många fler yrken än bara som regissör, även om det kanske är det första som kommer upp i tanken då hans namn nämns. Han inledde sin karriär som komiker. Allen kan idag som blivande 87- åring även titulera sig manusförfattare, skådespelare och musiker.

Woody Allen och kvinnorna

Allen har varit produktiv även på kvinnofronten, flera partners och fruar har det blivit genom åren. Han har två trasiga äktenskap bakom sig och han gifte sig första gången år 1956. De två första fruarna heter Harlene Rosen och Lousie Rasser. 

Allen hade en ettårig relation med Diane Keaton i början av 70-talet och hon spelade i flera av Allens filmer. Efter Diane träffade Allen Mia Farrow och deras förhållande ventilerades ofta på löpsedlarna, kanske mest efter deras uppslitande separation där främst Mia anklagade Allen för bl.a. våldtäkt. 

Trots att de aldrig levde ihop fick de ett biologiskt barn och adopterade två barn tillsammans. De var ett par  i 11 år innan deras förhållande fick ett abrupt slut. Allen hade nämligen ett förhållande med Farrows adoptivdotter, Soon-Yi Previn, som då var 21 år. 

Soon- Yi Previn och Woody Allen blev make och maka 1997 i Italien. Det var nog inte många som trodde på deras förhållande eftersom att Woody är över 35 år äldre än Soon- Yi, men tji fick alla tvivlare, då de fortfarande är ett par. De har ett biologiskt barn tillsammans och har två adoptivbarn.

Woody Allens filmer – topplista

Woody Allen har en gedigen summa filmer med sig i bagaget. Han har hunnit med att göra minst 65 stycken, började sin karriär med filmen: ”What´s up, Tiger Lily” år 1966 och den senaste filmen han gjort är “Rifkin´s Festival” som kom 2020. Det är såklart svårt att ranka filmerna efter betyg, då så många av hans verk har blivit så rosade och fått mycket uppmärksamhet. 

På IMDb ges följande topplista:

  1. Manhattan (1979)
  2. Annie Hall (1977)
  3. Hannah och hennes systrar (1986)
  4. Små och stora brott (1989)
  5. Interiors (1978)
  6. Harry bit för bit (1997)
  7. Fruar och äkta män (1992)
  8. Kulregn över Broadway (1994)
  9. September (1987)
  10. Radio days (1987)

En film att nämna speciellt är annars “Irrational Man”, en romantisk komedi med bl.a. Joaquin Phoenix och Emma Stone. En film där huvudkaraktären är en plågad filosofiprofessor som funderar på att mörda en korrupt domare för att hitta någon mening i sitt liv. Professorn spelades av Joaquin Phoenix, där han fick bygga på sig nästan 15 kilo för att passa för rollen. 

Ytterligare en film som Allen har regisserat och skrivit manus till är filmen “Barcelona”, släppt 2008. Det är en dramakomedi som utspelar sig, som titeln så passande anger, i Barcelona och handlar om två amerikanska väninnor. Filmen skapade stora rubriker och fick massiv kritik för att den finansierades till stor del av skattemedel där Barcelona stad stod för en miljon euro. 

Woody Allen: A Documentary

2012 gjordes  en dokumentär om Allens liv. Regissören Robert B. Weide följde Allen över ett och ett halvt år. Tanken med dokumentären var att ge en bild av vem Woody Allen är och varför han kallas för ”vår tids främste regissör”. Intervjuer och inspelningar med flera kända personer bl.a. Diane Keaton, Antonio Banderas och Penélope Cruz har gjorts för att lämna en mer rättvis bild av Allen än vad media påvisat. 

Den dokumentären ska inte förväxlas med dokumentären som heter ”Allen V Farrow” som sändes som en serie på HBO. I den skildras Allens och Farrows uppbrott och den utgår från parets vårdnadstvist över de tre barnen Moses, Ronan och Dylan 1992. Allen och hans fru Soon-Yi har starkt kritiserat inspelningen och menar att den är full med lögner och tillbakavisar flera påståenden i serien.