HomeBloggHur länge kokar man ägg

Hur länge kokar man ägg

Date:

Upptäck hemligheterna till en god natts sömn

En god natts sömn är viktig för att hålla...

Topp 5 filmer som kommer att hålla dig på kanten av din stol

Vem älskar inte en bra spänningsfilm? De har förmågan...

Des conseils pour être en meilleure santé et réduire le tabagisme

Préserver sa santé est primordial et nous souhaitons tous...

Woody Allen – omdiskuterad filmjätte

Han föddes som Allen Stewart Konigsberg 1:a december 1935....

Bäddmadrass – för bättre sömn

För att ge din säng en längre livslängd bör...

Att koka ägg är en konst. Många tror att det bara är att kasta ner ägget i kastrullen, några minuter på spisen och så är det färdigt. Som så mycket annat här i livet som är individualiserat så är även äggets konsistens det. Allt från nästan råa ägg till väldigt hårdkokt.

Historierna om äggkokning är många. Alltid finns det någon som bränt fast ägg i kastrullen. Sedan finns det de som kommit på den smarta idén att koka ägg i micron, vilket i senare skede visar sig inte alls vara så klyftigt. Hotellfrukostar som råkar blanda löskokta och hårdkokta ägg. Det har hänt att gästerna frågar hotellpersonalen hur länge kokar man ägg eftersom personalen inte verkar veta.

Hur länge ska man koka hårdkokta ägg

Först är det bra att utgå från temperaturen på ägget. Det är lite skillnad om de förvaras i rumstemperatur eller i ett kylskåp. Lägger man i ett ägg när vattnet kokar så kan man lägga till en liten stund på kylskåpskallt ägg. Annars gäller det att hålla koll på tiden. De allra flesta vill undvika helt råa ägg så det minsta är 3 minuter och sedan upp till cirka 13 minuter och allt däremellan.

En tumregel för perfekt kokta ägg är:

  • 5 minuter – löskokt
  • 8 minuter – krämig gula
  • 12 minuter – hårdkokt och skivbart

Hur länge kokar man ett ägg

Hur länge man kokar ett hårdkokt ägg om man ska ha det till en smörgåstårta blir ju ungefär 12 minuter. Då är det perfekt för att både skiva till dekoration och göra hackat ägg till innehållet. En ljuvlig söndagsfrukost kan däremot ha ett smarrigt tillbehör i läckra krämiga ägg som kokat i 7–8 minuter. Lite smör som smälter och en gnutta salt till blir det en härlig start på dagen.