Henrik Jönsson är IT-entreprenören som lämnade en karriär inom 3D-animering och visuella effekter i London för att flytta hem till metropolen Malmö där han sadlade om till youtuber och föreläsare. Ingen minns en fegis verkar vara devisen för Henrik, och han är inte rädd för att sticka ut hakan och ge oss sin sida av saken.
Snabbfakta om Henrik Jönsson:
Henrik Jönsson | Det finns ungefär 250 personer som går under namnet Henrik Jönsson i Sverige idag. |
Libertarianism | En politisk inriktning där man strävar efter att minska statens inflytande över människors liv. Man vill uppnå frihet från tvång. |
Visuella effekter | Specialeffekter i filmvärlden som skapas framför kameran eller i postproduktion med hjälp av teknik. |
Henrik Jönsson – känd i Sverige
Cirka 250 personer går under namnet Henrik Jönsson. Det är kanske lätt att blanda ihop dem, men ett par har satt avtryck i Mediesverige av idag.
En av alla dessa Henrik Jönssons är journalisten Henrik Brandão Jönsson. Han var en av hjärnorna bakom dokumentären “Sanningen om Sommerlath” som visades i TV4:s “Kalla fakta”. Det är en dokumentär som visar hur drottning Silvias pappa Walther Sommerlath var involverad i nazistpartiets politik i syfte att frånta tyska judar deras tillgångar. Dokumentären gick hem hos kritikerna och Henrik Brandão Jönsson belönades med Kristallen för årets granskning tillsammans med Fredrik Quistbergh och Mats Deland.
En annan av våra 250 Henrik Jönssons som också syns i media, och som precis som Henrik Brandão Jönsson härstammar från Malmö, är en youtuber och poddare som vill göra sig fri från kollektivet och i processen har gjort sig ett namn på på sociala medier.
Henrik Jönsson – stor på YouTube
Uppvuxen i Malmö tog skånepågen Henrik Jönsson sitt pick och pack för att studera media och kommunikation parat med teologi i London. Han startade företag i England, men efter några år fick han väl nog av dragiga hus och fish and chips och flyttade tillbaka till Sverige igen.
Henrik gick från att vara it-entreprenör till att satsa på sociala medier. Han sysselsätter sig nu som föreläsare, författare och youtuber. Henrik har uppemot en halv miljon besökare på sin YouTube-kanal varje månad.
Henrik Jönsson – obekväm sanningssägare?
Vad är det som gör att Henrik går hem i stugorna? Är det hans individualistiska åsikter eller helt enkelt bara att han är arg? Att han sätter sig på tvären och vågar kritisera och leverera obekväma “sanningar”? Någon som sätter fingret på det som är fel i samhällsdebatten och sätter ljus på brännande frågor? Eller är han en kverulant som hittar fel på allt? Det är ditt val hur du ställer dig till denna fråga.
Henrik Jönsson – att lita på?
Är han så arg då? Levererar han obekväma sanningar? Kritikerna säger att han tänker på sig själv, tigger donationer och står för ett rent kapitalistiskt samhälle där det är “every man for himself”. Påhejare ser honom som en frisk fläkt som säger sanningar om tillståndet i Sverige av idag. Att han belyser problemen med gängkriminalitet, energikrisen och med intelligens och humor tar sig an svåra frågor där andra går bet.
Henriks stil har fått uppmärksamhet. I en undersökning om Henrik Jönsson på Flashback röstade läsarna paradoxalt nog fram honom både som påläst och kunnig och som en opålitlig globalist som skiter i Sverige.

Henrik Jönsson i media
Var hittar man Henrik Jönsson någonstans?
- YouTube
- Henrik Jönssons podcast
- I bokhyllan (Han har skrivit flera böcker)
- Som skribent i flera olika tidningar i så kallad “gammelmedia”
Det ingen hemlighet att Henrik i sina artiklar och böcker är kritisk mot socialismen och kollektivismen, vilket gör att han oftast blir placerad i det borgerliga facket. Henrik deltar ofta som debattör i olika sammanhang. Han medverkade bland annat i SVT:s satsning “Sverige Möts” i en debatt om energikrisen under våren 2022.
Henrik Jönsson och kollektivet
Henrik Jönsson har besökt Haveristernas podd. En podd som kritiskt granskar svenskt samhällsliv, politik och influencers på sociala medier. Man kan väl säga att de inte riktigt var på samma våglängd, Henrik och Haveristerna. Man kan också säga att de står långt ifrån varandra i sakfrågorna. Men Henrik står för att han är libertarian.
I sin bok “Frihetligt självförsvar – Fälthandbok för individualister” får vi veta att Henrik är just libertarian. Men vad är det egentligen? Man kan säga att det är en person som vill göra sig fri från kollektivet. Sanningen är väl ändå att utan ett kollektiv av YouTube-tittare skulle Henrik behöva hitta en annan inkomstkälla än kollektivets swish-betalningar. Ibland kan just ett kollektiv kanske vara bra att ha.