HomeBloggFredrik Belfrage– blåblodig och rapp i käften

Fredrik Belfrage– blåblodig och rapp i käften

Date:

Upptäck hemligheterna till en god natts sömn

En god natts sömn är viktig för att hålla...

Topp 5 filmer som kommer att hålla dig på kanten av din stol

Vem älskar inte en bra spänningsfilm? De har förmågan...

Des conseils pour être en meilleure santé et réduire le tabagisme

Préserver sa santé est primordial et nous souhaitons tous...

Woody Allen – omdiskuterad filmjätte

Han föddes som Allen Stewart Konigsberg 1:a december 1935....

Bäddmadrass – för bättre sömn

För att ge din säng en längre livslängd bör...

Fredrik Belfrage startade sin mediekarriär hos Lennart Hyland (känd för Hylands hörna). Han debuterade som radiopratare i Radiosporten på Sveriges Radio i början av 1970-talet och har därefter medverkat i flera folkkära program i svensk radio och tv. Fredrik Belfrage blev kanske mest känd som programledare för “Gomorron Sverige” som gick på SVT mellan 1993 och 2017 när det ersattes av Morgonstudion. Fredrik Belfrage ledde “Gomorron Sverige” mellan 1985-89.

Snabbfakta om Fredrik Belfrage

Vem är Fredrik Belfrage?Fredrik Belfrage är en svensk tv-och radioprofil som blev känd under 1970-talet.
Ålder?Fredrik Belfrage är född 1949.
Familj?Frun Eva Belfrage.
Bor:Fredrik och Eva Belfrage bor i Göteborg och Båstad.

Fredrik Belfrage – en av Hylands pojkar

Fredrik Knut Åkesson Belfrage föddes 1949 i smålandspärlan Växjö. Fredrik Belfrage är son till Vera Maria Vange och tandläkaren Åke Belfrage. Fredrik Belfrage är en del av den adliga ätten Belfrage som kom till Sverige från Skottland redan under 1600-talet. Fredrik Belfrage har haft en lång och innehållsrik karriär men är idag pensionär och spenderar sin tid halvårsvis i lägenheten i Göteborg och halvårsvis i Båstad på Västkusten.

Fredrik Belfrage mediaskolades av Lennart Hyland tillsammans med bland andra Lars-Gunnar Björklund, Ingvar Oldsberg och Tommy Engstrand. Fredrik Belfrage blev känd i svensk radio och tv under 1970-talet. Han debuterade som radiopratare i Radiosporten i början av 1970-talet och därefter har han medverkat både i radio och i flera kända svenska tv-program, bland annat:

 • Måndagsbörsen 1980
 • Melodifestivalen 1982
 • Melodifestivalen 1984
 • Bell & Bom 1984-85
 • Prat i kvadrat 1985
 • Gomorron Sverige 1985-89
 • Melodifestivalen 1987
 • Snacka om nyheter 1998
 • Vinna eller försvinna 2001

Den adliga ätten Belfrage

Fredrik Belfrages förfader hette John Belfrage och föddes i Kirkcaldy, Skottland 1614. John Belfrages mamma Joneta Balram var släkt med ätten Stuart och hans far Henrik Belfrage, eller Beveridge som namnet uttalades på engelska, dog innan sonen föddes. John Belfrage kom till Sverige 1624 och kallades därefter Hans. Hans Belfrage bosatte sig på den plats vi idag kallar Vänersborg och gifte sig med borgmästarens dotter Elisabeth Segolsdotter. Tillsammans fick paret Belfrage tio barn.

När Elisabeth dog 1657 gifte Hans Belfrage om sig med Brita Roos af Hjelmsäter och 1660 blev han borgmästare i Vänersborg. Eftersom Hans Belfrage var väl medveten om, och säkerligen stolt över sin adliga blodådra lämnade han in en ansökan om att bli svensk adelsman sex år senare. Hans ansökan beviljades i december 1966 och sedan dess är alltså släkten Belfrage nr 782 adlig. Hans Belfrage dog 1688 och 90 år senare flyttades ätten Belfrage upp i Riddarklassen.

Belfrage – vanligare än vad man kan tro

Det finns 328 folkbokförda Belfrage i Sverige varav tolv heter Fredrik i förnamn. Allas vår medieprofil Fredrik Knut Åkesson Belfrage ska därför inte förväxlas med någon av dessa. Fredrik Kurt Göran Belfrage, till exempel, är en mäklare född 1980. Han äger och driver bolaget Fredrik Belfrage Fastighetsbyrå AB som registrerades 2014 på Vasagatan i Göteborg och jobbar bland annat för Residence Fastighetsmäkleri och Ahre Villor och Våningar.

Fredrik Johan Belfrage driver företaget “Happy Boss” som jobbar med kontorslösningar och har sitt säte i Stockholm. Fredrik Johan Belfrage är född 1974 och bor på Lidingö i Stockholm tillsammans med sin fru Åsa Belfrage. En annan välkänd Belfrage är diplomaten och företagsledaren Erik Belfrage som föddes 1946 i Paris. Erik Belfrage var en nära vän till Kungaparet och pappa till Louise Belfrage som spelade Lina Dahlén i tv-serien “Rederiet” 1992-93. Erik Belfrage avled 2020 efter att ha varit sjuk i Covid-19.

Fredrik Belfrage är idag en lycklig pensionär med många kända vänner

Fredrik Belfrage är pensionär sedan några år tillbaka. Han gillar att motionera, spela golf, läsa och titta på danska tv-deckare. Sommaren 2018 stämplades Fredrik Belfrage som hjälte. Under en morgonpromenad på stranden i Båstad, där han tillbringar somrarna fick han syn på en kvinna som höll på att drunkna. Utan tvekan hoppade Fredrik Belfrage i vattnet och lyckades rädda livet på kvinnan.

Den 29 juli 2019 firade Fredrik Belfrage sin 70-års dag. Kalaset ägde rum på Dannholmen i Fjällbacka skärgård på Västkusten tillsammans med frun Eva och flera svenska kändisar, bland andra:

 • Leif Mannerström (kock).
 • Kerstin Granlund (Galenskaparna).
 • Jan Guillou (författare).
 • Kenta Nilsson (hockeyspelare) med frun Helen Alfredsson.
 • Britt-Marie Mattsson (journalist och författare) med maken Sören Holmberg.
 • Peter Hjörne (journalist och företagsledare) med frun Karin Hjörne.
 • Petra Nordlund (journalist och nyhetsankare) och hennes man Peter McGahan.
 • Krister Classon (Stefan & Krister).
 • Gunnar Larsson (simmare och en av Fredrik Belfrages närmaste vänner).