HomeBloggFredde Granberg – livet och karriären

Fredde Granberg – livet och karriären

Date:

Upptäck hemligheterna till en god natts sömn

En god natts sömn är viktig för att hålla...

Topp 5 filmer som kommer att hålla dig på kanten av din stol

Vem älskar inte en bra spänningsfilm? De har förmågan...

Des conseils pour être en meilleure santé et réduire le tabagisme

Préserver sa santé est primordial et nous souhaitons tous...

Woody Allen – omdiskuterad filmjätte

Han föddes som Allen Stewart Konigsberg 1:a december 1935....

Bäddmadrass – för bättre sömn

För att ge din säng en längre livslängd bör...

Fredde Granberg är en svensk skådespelare. Svenska folket känner igen honom från många tokiga roller. Han spelar i exempelvis:

  • Ronny och Ragge
  • Snutarna
  • Finaste familjen

Han är också manusförfattare och har skrivit egna böcker. Dessutom har vi fått nöjet att se honom i tv-program som Bäst i test.

Några korta fakta om Fredde Granberg

Född11 november 1970
FruHan är gift med Carola Granberg sedan år 2011. 
BarnTvå döttrar och en son
YrkeSkådespelare, manusförfattare, författare

Så började karriären

Fredrik ”Fredde” Granberg föddes i Spånga den 11 november 1970. Han växte bland annat upp med sin pappa Ulf Granberg. Ulf är också en svensk kändis och tog över som redaktör för tidningen Fantomen under 70-talet. Genom pappans arbete fick Fredde tidigt skymtas i rampljusen som reklammodell för pappans tidningsarbete.

Som ungdom sökte Fredde sig till teatergymnasiet. Det var i teaterskolan som han lärde känna Peter Settman.

Peter Settman – den förste kompanjonen 

I början av 90-talet sändes det populära tv-programmet Storstad av Peter Emanuel Falck. Fredde och Peter ville göra en parodi på Storstad och det var så serien ”Byhåla” och hela Sveriges Ronny och Ragge föddes. Ett program som minst sagt gjort dem båda mer kända än vad de från början kunnat tro.

Även om Ronny och Ragge blev och förblir älskade så avslutades samarbetet mellan Fredde och Settman redan i slutet av 90-talet. Fredde började istället att arbeta med Markoolio. Han har varit delaktig i Markoolios musikvideor och i barnprogrammet Dr Mugg.

En annan svensk produktion som Fredde är känd för är Hem till Midgård. Ett program som han både varit med och skapat och där han spelar sonen ”Lill-Snorre” till byns Hövding. En komedi utan gränser som leder till oemotståndliga skrattanfall. I serien hittar vi även kändisar som Markoolio och Sara Sommerfeld.

Finaste familjens Kenny

I den svenska serien Finaste familjen spelar Fredde Granberg den pryltokiga och svartsjuka Kenny som också har ett öga för business. Kenny har inte alltid rent mjöl i påsen. Exempel på det är importerad energidryck från Kina och kommentarer som ”En skitig bil kan ge rena cash”.

Kenny är en skön filur som tittare kanske kan känna igen. En dryg granne som ändå bjuder tillräckligt mycket på sig själv för att det inte ska gå att hata honom. Han är i alla fall givmild när det kommer till alkoholhaltiga drycker. Och det är precis så han presenteras i serien då han öppnar en ölburk och säger “ljudet av grannsämja”.

Fredde Granberg sjuk i cancer 

Som 26-åring drabbades Fredde av det tunga beskedet att han fått testikelcancer. Trots en god prognos har den mörka perioden satt spår i hans liv. Operationer, cellgiftsbehandling och tron om ett barnlöst liv.

Läkarna förklarade att risken för sterilitet var stor efter behandlingarna. Trots de dåliga oddsen blev Freddes dåvarande flickvän Erika gravid precis efter Freddes avslutade behandling. Fredde friskförklarades helt från sin cancerdiagnos vid 31 års ålder.

Barn och familj

Fredde och hans tidigare sambo Erikas första graviditet slutade tragiskt. Deras barn dog i magen precis innan beräknad födsel. Ännu en mörk period som de trots allt lyckades ta sig igenom. 

Paret försökte igen och genom IVF-behandling blev de gravida. År 2005 gladdes de åt att deras friska dotter Stella föddes.

Fredde och Erika separerade under år 2008. Några år senare träffade Fredde sin nuvarande fru Carola på en nattklubb i Stockholm. En relation präglad av öppenhet och djup. År 2011 gifte de sig och började försöka få barn.

Längtan efter gemensamma barn blev en en långdragen historia med flera IVF-behandlingar. Till slut lyckades det och år 2013 föddes tvillingarna Dante och Molly Granberg. Barnen föddes i vecka 32 och den första tiden spenderade de på sjukhuset. Idag lever familjen i Älvsjö som inte ligger långt ifrån Freddes uppväxtort.

Ljudböcker och egna verk

Fredde Granberg har under sitt liv varit med om både mycket glädje och sorg. Hans karriär fortsätter och inte bara inom skådespeleri.

Fredde har läst in ett antal ljudböcker. Hans behagliga röst gör det enkelt att komma in i berättelserna. Han har till exempel läst in ett antal deckare av Mikael Ressem som handlar om ambulanssjuksköterskan Erik Sandström. Han har även läst in barnböcker som Gummi-Tarzan och Gusten Grodslukare av Ole Lund Kirkegaard.

Fredde har också skrivit ett antal barnböcker. Ett exempel är böckerna om Elak och Pucko. Dessutom har han gjort barnprogram. Inte sagan om Fredde Granberg utan Sagan om den snarkande Törnrosa och 14 andra älskade sagor. En barnserie med inslag av vuxenhumor från år 1998.