HomeBloggDen ökända gängledaren Sangar Karwan

Den ökända gängledaren Sangar Karwan

Date:

Upptäck hemligheterna till en god natts sömn

En god natts sömn är viktig för att hålla...

Topp 5 filmer som kommer att hålla dig på kanten av din stol

Vem älskar inte en bra spänningsfilm? De har förmågan...

Des conseils pour être en meilleure santé et réduire le tabagisme

Préserver sa santé est primordial et nous souhaitons tous...

Woody Allen – omdiskuterad filmjätte

Han föddes som Allen Stewart Konigsberg 1:a december 1935....

Bäddmadrass – för bättre sömn

För att ge din säng en längre livslängd bör...

Östberganätverket är en kriminell organisation som sätter skräck i stora delar av Stockholm. De har gjort sig kända för en rad olika våldsbrott, men när en man blir mördad i lobbyn på ett hotell i centrala Stockholm startade ett frenetiskt arbete på internet för att få slut på gängverksamheten.

Snabba fakta om Sangar Karwan:

Vem är Sangar Karwan?Sangar Karwan var gängledare för det ökända Östberganätverket i Stockholm.
Är Sangar Karwan död?Sangar Karwan avled efter att ha blivit skjuten den 22 december 2021.
Var verkade Sangar Karwan?Han var verksam i Östberga och det så kallade Östberganätverket.
Var hittar jag en bild på Sangar Karwan?Bilder på Sangar Karwan har publicerats bland annat i Expressen och på Nyheter24.

Mordet på Sangar Karwan

Den 22 december såg ut som en vanlig dag i Stockholm. Julruschen var i full gång och många människor var i rörelse. På ett hotell i Stockholm sitter en ung man i lobbyn och tycks vänta på någon. När den tidigare gymnasieläraren Sangar Karwan kom ner för trapporna och gick ut i lobbyn bränner flera skott av, Sangar Karwan faller död ner. 

I chocken och paniken som utbröt var det ingen som såg vem skytten var innan denne hann lämna lobbyn, och åka iväg på en elsparkcykel. Poliser och journalister tog sig till området, nyheten spred sig snabbt genom hela landet. 

Även om det förekommit gänguppgörelser i Stockholm tidigare var det här något nytt. En ung man som blir skjuten i centrala Stockholm, mitt på dagen. I det läget var det inte många som kände igen den skjutna mannen, men hans identitet skulle snart rullas upp av polisen. Det skulle visa sig att den här händelsen är en del av ett kriminellt och blodigt nätverk, där den skjutne mannen inte är den första som behövt sätta livet till.

Sangar Karwan var en av ledarna för Östberga

Det visade sig att den avlidne mannen var Sangar Karwan som var en av ledarna för det så kallade Östberganätverket i Stockholm. I och med sin död blev han den tredje av fyra bröder som skulle gå samma tragiska öde till mötes. De var alla involverade i gängkriminaliteten och två av hans bröder hade redan mist livet.

Östberganätverket är ett kriminellt gäng som under flera år kantats av uppgörelser. Nätverket hade börjat falla samman i två tydliga klaner som slogs mot varandra, samt mot det så kallade Bredängsnätverket. På grund av en tystnadskultur är det svårt för polisen att få fram vilka som är inblandade, något som gjorde att spekulationer drog igång bland annat på forumet Flashback. De brott som förknippas med Östberganätverket de senaste åren är:

  • Sangar Karwan döms för förberedelse till mord
  • En 18-årig man mördades i Stockholm
  • Grovt vapenbrott
  • Narkotikabrott

Internutredning på Flashback

Tråden om mordet växte sig allt längre och medlemmarna på forumet arbetade med gemensamma krafter för att kartlägga både nätverket och mordet. Ett mord mitt på dagen i centrala Stockholm var något som engagerade många. Medlemmarna ville kartlägga Sangar Karwan genom att begära polisens förundersökningsprotokoll (fup) i andra brott han varit inblandad i.

Under tiden som undersökningarna pågick på Flashback arbetade polisen specifikt med en person som de antog hade med mordet att göra. Genom att de kunde knäcka hans krypterade meddelanden på telefonen gick det att konstatera att han deltagit i planeringen av mordet, även om han inte utfört det själv. I samma undersökning upptäckte man att mannen även varit med och planerat ett annat mord som ägt rum tidigare, vilket ledde till att två mord kunde åtalas samtidigt. Den åtalade mannen fälldes för planering av bägge två mord samt grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Namnförvirring försvårade Flashback-sökandet

Det rådde en stor namnförvirring hos Flashback medlemmarna eftersom den mördade mannens namn även var namnet på den kända musikern som kallar sig Sangar Kamal w Karwan Xabati, som som gjort populär musik sedan 2015. I samma område i Östberga fanns även en man vid namn Sangar Karwan Seyed Ali och det blev förvirring i diskussionen om vem som egentligen var vem.

I och med att Sangar Karwan var avliden gick det inte att få fram hans personnummer på till exempel merinfo, men genom ett intensivt samarbete i en nära 85 sidor lång tråd kom man ändå långt i att peka ut tänkbara personer och grupperingar inom nätverket. Ett arbete som polisen kan ha nytta av i framtiden.