HomeBloggDansens hus – allt du behöver veta

Dansens hus – allt du behöver veta

Date:

Upptäck hemligheterna till en god natts sömn

En god natts sömn är viktig för att hålla...

Topp 5 filmer som kommer att hålla dig på kanten av din stol

Vem älskar inte en bra spänningsfilm? De har förmågan...

Des conseils pour être en meilleure santé et réduire le tabagisme

Préserver sa santé est primordial et nous souhaitons tous...

Woody Allen – omdiskuterad filmjätte

Han föddes som Allen Stewart Konigsberg 1:a december 1935....

Bäddmadrass – för bättre sömn

För att ge din säng en längre livslängd bör...

Dansens hus Stockholm har funnits ända sedan 1991 och är beläget i Folkets hus vid Norra Bantorget i Stockholm samt på Elverket på Östermalm. På Dansens hus kan du se allt det bästa som svensk dans har att erbjuda i dag och i framtiden. Dessutom arrangeras seminarier, aktiviteter för barn och utställningar.

Snabbfakta om Dansens hus

Grundat År 1989 av Jan Zetterberg 
AdressBarnhusgatan 12–14 

Dansens hus bakgrund 

Organisationen kring Dansens hus bildades 1989 som en stiftelse av de sju stiftarna Kungliga operan, Riksteatern, GöteborgsOperan, Östgötateatern, Danscentrum, Dansmuseet och Skånes dansteater. Huset får sina pengar av offentliga medel, och Stockholms stad är framför allt den stora givaren.

Stora scenen har en kapacitet på 782 personer med plats för 8 rullstolar och 8 följeslagare. Lilla scenen har en kapacitet på 140 platser. Elverket har i sin tur 226 platser. Dansens hus adress är Barnhusgatan 12–14. 

Dansens hus program

Dansens hus har ett stort utbud av olika dansproduktioner. Programmet kan du se på Dansens hus webbplats. I november 2022 kan du bland annat se uppsättningar från Cherish Menzo och Hofesh Shechter. I december 2022 kan du se Mohamed Toukabri, BamBam Frost och Soultime. 

Snövit på Dansens hus 

Föreställningen Snövit skapades av Fredrik ”Benke” Rydman. Den handlar om huvudpersonen Snövit som är barn till en stor influencer på Instagram med åldersnoja. Uppsättningen handlar om vår tids rädslor, jakten på likes och att bli älskad på riktigt.

Den fick väldigt bra recensioner och har satts upp på Dansens hus i flera omgångar på grund av dess popularitet. För den som är nyfiken på Snövit finns det en trailer att se på YouTube. 

Dansens hus seminarier

Dansens hus anordnar även en hel del seminarier som alla kan besöka. Bland annat finns det en seminariekväll som heter Age on stage. Den arrangeras vid sidan av föreställningen Survival kit. 

På seminariekvällen kan man bland annat ta del av diskussioner, föreläsningar och filmer om kroppen, dans och att åldras. Kvällen avslutas sedan med föreställningen Potatis med Mats Ek och Ana Laguna. 

Restauranger nära Dansens hus Stockholm

Om du ska se en föreställning tillsammans med familj eller vänner på Dansens hus kan det vara trevligt att ta en bit mat före eller efter. Som tur är finns det en drös med bra restauranger i närheten. Ställen som ligger i närheten är bland annat följande:

  • American Table
  • Sushi Bar Ichiban 
  • Joe’s Bar 
  • Burgers n stuff.

Andra ställen som ni kan gå till är Gården matsalen, Aquavit Grill & Raw Bar, Röda Rummet och Cloud Nine. 

Tommy Körberg på Dansens hus

Under våren 2022 höll artisten Tommy Körberg en konsert på Dansens hus. Showen hette Grand Finale, och i den lät han publiken följa med bakom kulisserna på hans händelserika liv. Showen ska ha bjudit på allt från schlagerhits till skandaler och kritikerrosade musikaler. 

Föreställningen var 1 timme och 40 minuter långa och hölls den 17 och 20 mars 2022. 

Dansens hus evenemang

Förutom att Dansens hus Stockholm bjuder på en massa dansföreställningar sker det även en hel del evenemang i lokalerna. I december 2022 uppträder till exempel The High Society – Christmas is comin’. 

Dansens hus – Requiem pour L

Föreställningen Requiem pour L var en väldigt populär sådan. Det var koreografen Alain Patel och kompositören Fabrizio Cassol som förvandlade Mozarts föreställning Requiem till en blandning av afrikanska rytmer, jazz och opera. I föreställningen syntes även dokumentära bilder på en kvinna som dör framför publikens ögon, ett ögonblick då många blev berörda. 

Akram Khan på Dansens hus 

Akram Khan Company har haft ett gäng föreställningar på Dansens hus. Akram Khan är en prisbelönt koreograf som har turnerat över hela världen. Han är framförallt känd för sina samarbeten med allt från skådespelare som Juliette Binoche till bildkonstnären Anish Kapoor. Han var den som stod bakom koreografin vid London 2012 Olympic Games Opening Ceremony.