search
top

Artisten Robyn

Året är 1995, året då Finland vinner över Sverige i ishockey VM med 4-1, Ingvar Carlsson är statsminister, kronprinsessan Victoria blir myndig och Robyn släpper sin debutsingel “you have got that something”. Låten blev snabbt en succe och albumet “Robyn is here” som släpptes 1995 gjorde att Robyn blev nominerad till tre stycken grammis, dock blev det ingen vinst just då. Den blonda tjejen med det ikoniska kortklippta håret, som gjorde att de flesta tonårstjejer gick till frisören och bad om att få Robyn hår, hade något speciellt och 2 år senare lanserades Robyn i USA och albumet såldes i hela 1.5 miljoner.Det största genombrottet kom dock med singlarna “do you really want me”, “do you know” och “Show me love” som alla blev topp tio hits. Hennes andra skiva “My truth” släpptes 1999 och såldes i 80 000 exemplar. Men vi backar bandet och kikar på vad som hände innan det stora genombrottet, vem var Robyn? Och hur blev hon upptäckt?

Robin Miriam Carlsson

Som dotter till en regissör och en skådespelerska blev det att Robyn växte upp i ett teatersällskap, hon föddes juni 1979 och spenderade sin barndom på Södermalm i Stockholm. Vid 9 års ålder fick Robyn sitt första jobb då hon spelade rösten till en av karaktärerna, Miranda, i den animerade filmen “Resan till Melonia. Robyn fortsatte sin tidiga karriär 3 år senare genom att sjunga “du kan alltid bli nummer ett” som också blev signaturmelodin till Lilla sportspegeln. Hon scoutades av svenska artisten Meja och som femtonåring släpptes Robyns debutalbum. Robyn slutförde därefter aldrig sina gymnasiestudier utan hoppade av skolan redan efter tre dagar och spenderade all sin tid därefter för att satsa på sin musik. Under hela karriären har och är Robyn relativt mån om att skydda sitt privatliv, hon har väldigt sällan figurerat i olika medier i annat än när det gäller hennes musik och lever ett väldigt skandalöst liv. Idag bor Robyn i Liljeholmen.

Vad hände sen?

Efter sitt debutalbum lanserades flera album i relativt rask takt, “Robyn”, “Body talk” och “dont stop the music” för att nämna några. Succen var uppenbar och Robyn har sedan sitt allra första album bland annat vunnit 4 stycken grammis, varit förband åt Madonna, hamnat bland Sveriges music hall of fame och under 2010 blev hon även Årets svensk. Det blev tyst ett tag, rättare sagt åtta års tystnad, då hon gick igenom en tuff period av bland annat depression, men den 26e oktober 2018 gör Robyn äntligen comeback och släpper albumet “Honey”. Själv menar popsångerskan att det är ett vuxnare album än de tidigare släppta. Med albumet turnerar Robyn runt om i världen och hon startade sin turne mitt i smällkalla vintern i Oslo 2019 för att avsluta den i Stockholm augusti 2019. Turnen har än så länge fått lysande recensioner och fansen är överlyckliga. Robyn är definitivt här igen och denna gång kanske för att stanna en stund igen.

Comments are closed.

top