search
top

Ace of base

Med hitlåtar som ”All that she wants”, ”It’s a beautiful life” och “The sign” fick popgruppen dansgolven att gunga inte bara i Sverige utan även internationellt under hela 90 talet. Gruppen som startade redan 1987 under namnet Tech Noir bestod av syskonen Malin, Jenny och Jonas Berggren och tanken var att de skulle kunna slå stort och få en karriär inom techno, det blev dock inte så då de mötte Ulf Ekberg under sin tid i skivstudion och det var där och då som Ace of Base med de fyra medlemmarna startade.

Jakten på skivbolag

Som alla nystartade band behövde popgruppen ett skivbolag. I Sverige blev de nekade överallt och jakten på skivbolag tog gruppen istället till Köpenhamn där Mega Records blev deras räddning. Det var också här gruppen fick kontakt med den stora svenska DJn och låtskrivaren Denniz Pop som sedan Ace of Base´s tid också arbetat med N´Sync, Britney Spears och Backstret Boys. Att ha Denniz Pop involverad i sitt album gjorde att Ace of Base först erövrade Skandinavien för att sen gå vidare med resten av världen och de lyfte stora internationella framgångar.

Den allra första singeln som släpptes var låten “Wheel of fortune” med “All that she wants” strax därefter. “All that she wants” blev direkt en stor internationell hit och 1993 släpptes debutalbumet ” Happy nation”. Deras fyra studioalbum som släpptes under åren 1993-2002 såldes i hisnande 40 miljoner exemplar.  I Sverige är det endast ABBA och Roxette som har sålt fler album och Succén med Ace of Base var helt enkelt ett stort faktum.

Rekorden och vinsterna

Det är svårt att ta in hur stora Ace of Base faktiskt var under sin storhetstid men att hamna i Guiness rekordbok för antal sålda debutalbum indikerar en hel del. Genom att lyckas sälja hela 23 miljoner album av ”Happy Nation” står gruppen som etta i boken och detta i egenskap av att ha sålt flest debutalbum någonsin. Framgången slutar såklart inte där utan den fortsätter. Låten ”the sign” toppade bland annat Billboards singellista under hela 6 veckor och gruppen lyckades också med att bli nominerade till Grammys och att vinna American Music Awards.

Vad hände sen?

Malin var den allra första gruppmedlemmen som beslutade sig för att rampljuset inte var för henne längre och under 2007 beslutade hon sig för att träda tillbaka. Gruppen fick därefter inga nya skivkontrakt och medlemmarna satsade mer och mer på sina solokarriärer. 2010 var dock året när gruppen gjorde en comeback dock med båda systrarna numera utbytta och ersatta av två andra sångerskor. Bytet av sångerskorna delade de hängivna fansen som också kallas acers i mitten och gruppen blev inte långvarig.

2018 var Ulf Ekberg sugen på en comeback med originalmedlemmarna men comebacken skedde aldrig och idag består gruppen endast av Ulf Ekberg och Jonas Berggren. Många fans därute slutar nog aldrig att hoppas på en ordentlig reunion, den kommer dock tyvärr enligt Malin aldrig att ske utan vi får helt enkelt tacka för åren som varit istället.

Comments are closed.

top