search
top

Abba var både rätt och fel i tiden

När Abba kom till var det verkligen en grupp som gick emot vad de flesta ansåg vara korrekt inom musikens värld på den tiden. De hade sin storhetstid under 70-talet och det var samtidigt som proggen till stor det regerade ute i landet. Abba ansågs vara kontroversiella och med den tiden kulturradikala tankar om hur musik skulle gå till stack de verkligen ut. Det fanns en misstro mot kommersiell pop som verkligen misstrodde artisterna som spelade den. När ABBA väl vunnit Eurovision Song Contest med Waterloo och sångtävlingen skulle gå av stapeln i Sverige som det märktes extra tydligt. Det var 1975 och nu bildades en antikommersiell grupp som kallade sig för Antikommersiell Folkfront och de fick stöd av många inom den kulturella världen i Sverige, Kulturrådet, kulturnämnden i Stockholms stad, producentföreningen på SR och olika musikerorganisationer stod bakom gruppen. Det gick så långt att det till och med producerades låtar där Abbas glammiga image blev hånad för att bära plastkläder. Det var tydligt i låten Do´in the omoralisk schlagerfestival som budskapet tydligt kom fram att Abba ansågs ha för mycket kontrast till den musikvåg som just då gick igenom Sverige. Abba hade gjort flera låter mellan Waterloo och SOS, men hade inte riktigt fått till någon hit. De låtar som de hade producerat var bland annat Honey, Honey som vi idag känner till väl. Andra singlar som släpptes var I Do, I Do, I Do, I Do, I Do och So Long. När de inte räknades som framgångar var det att de inte kom in på topplistorna i England och i USA. De fick framgång i andra länder och låg på topplistor i länder som Västtyskland, Östterike, Australien och Nya Zeeland. Efter SOS släppte de Mamma Mia och här var återigen en succé i England där låten tog sig upp på första plats och de blev nu ännu mer populära än när de hade vunnit med Waterloo.

Det stora året för ABBA

Ett av de absolut viktigaste åren för Abba var 1976. Med låtar som Fernando, Knowing Me, Knowing You, Money, Money, Money blev de en av världens mest populära grupper. Den låt som gjorde dem allra mest populär var Dancing Queen. Den tog sig till första plats på Billboardlistan i USA, även om det hade hunnit bli på våren 1977. Det kan hända att Dancing Queen fick extra hjälp vid en tv-sänd gala där gruppen framförde låten. Sändningen var tillägnad Carl XVI Gustaf som dagen efter gifte sig med Silvia Sommerlath som sedan dess varit Sveriges drottning.

De lyckades med stora bedrifter

Under sex år lyckades gruppen med en enorm bedrift. Det var mellan åren 74 – 80 som de lyckades med bedriften att ha hela nio singelettor på listan i England och en singel som toppade listan i USA. Abba lyckades vinna publik på de mest otillgängliga musikmarknaderna och var det inte i USA Så var det i det europeiska öst som på den tiden drevs av kommunistisk diktatur på många håll. När Abba låg på topp i USA var europisk pop väldigt populär. De har sedan varit på turné världen runt och varit med i flera TV-shower.  Det har även gjorts en dokumentär som heter ABBA – The movie.

Comments are closed.

top