search
top

Abba – de musikaliska genierna

Det finns ingen grupp som har haft så stor påverkan på svensk musik som ABBA. De började ge ut musik 1972 och gjorde det fram till 1983 då de sedan hade ett uppehåll fram till 2018. Abba består av två före detta äkta par. Det var paret Björn Ulvaes tillsammans med Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad som bildade gruppen. Namnet Abba kom kort och gott från att den första boksaven i medlemmarnas namn sattes ihop och bildade namnet. Texterna och musiken har under hela tiden bandet har funnits skapats av de två männen i gruppen Björn och Benny och några av musikstyckena har fram till 1977 gjorts tillsammans med Stikkan Andersson.

Det stora genombrottet för gruppen kom med låten Waterloo som de framförde i Eurovision Song Contest 1974, men deras första album släppte de året innan och det hette Ring Ring. Med låten Waterloo vann de även hela sångtävlingen Eurovision. Även om medlemmarna i början var två äkta par så sprack båda äktenskapen senare. Det första 1979 och det andra 1981, året efter splittrades även hela gruppen, men innan det gjorde gruppen en studioinspelning. Medlemmarna har sedan dess jobbat med annat fram tills de 2018 återigen samlats i studion. En spelning bjöd de på under åren däremellan och det var i tv  i Här är ditt liv som i det programmet handlade om deras manager Stikkan Andersson. 1986 gick programmet.

En av världen största musikgrupper i historien

Hur man än vänder och vrider på det går det inte att komma ifrån hur stora Abba faktiskt har varit genom åren, och fortfarande är. Med över 400 miljoner sålda skivor är det få som kan mäta sig med dem. Dessutom är deras musik helt tidlös och spelas fortfarande på många radiostationer runt om i världen likväl som de är otroligt populära i kanaler som till exempel Youtube.  De är också en av få artister som lyckats bli så stora på alla kontinenter världen över. Tittar man tillbaka på 70-talet ser man att de är den mest framgångsrika popgruppen. De har faktiskt haft runt hela 70 singlar och 60 album som toppat listor runt om i världen. Ett exempel som beskriver deras storhet som popgrupp är att de i England haft  19 raka singlar som legat på topp 10, tio stycken singelettor samt nio album som legat som nummer ett. Den första popgruppen som kom från Norden och Europa som nått så stora framgångar i engelskspråkiga världen var Abba. De har också blivit invalda i Rock and roll Hall of Fame och Swedish Hall of Fame.

ABBA – först med musikvideor

En sak som gjorde Abba mer känd var att de var före sin tid med musikvideor. Den första musikvideon som de gjorde var till vinnarlåten i melodifestivalen, Waterloo, och den spelades in under sommaren 1974. Samtidigt filmade man även in en musikvideo till låten Ring Ring som de hade släppt året innan. De hade en regissör till filmerna som de hade valt noga. Lasse Hallström hade under 60-talet varit aktiv och filmat musikarrangemang för SVT. Abba var långt före sin tid med detta och musikkanalen MTV kom först 1981 som en jämförelse.

Comments are closed.

top